Categorieën
Moet beter kunnen

De toestand in de wereld


Mr.G.B.J.Hilterman beschouwde de toestand in de wereld in de vorige eeuw vanachter een bureau voor de televisiecamera’s. Hij had dacht ik een flinke kijkdichtheid. Er waren natuurlijk niet zoveel televisiekanalen, maar wat G.B.J. vond had ‘gewicht’ en werd voor door velen voor waar aangenomen.
Tegenwoordig hebben we op nagenoeg elk televisiekanaal beschouwers en ‘deskundigen’ die elke gebeurtenis in de wereld van achtergrondinformatie voorzien.
Dit levert niet meer één mening op maar tientallen vaak elkaar tegensprekende meningen. Opvallend is dat de verkondiger steevast overtuigd is van zijn eigen gelijk.
De verklaring over de toestand in de Oekraīne van Poetin staat lijnrecht tegenover die van Obama. Wat in de Gaza strook gebeurt wordt door Hamas vertegenwoordigers volkomen anders gebracht dan door Metanyahu.
Dit is natuurlijk niet nieuw.
Ook in de beide wereldoorlogen werden de lezingen van de gebeurtenissen zo gebracht als de brenger het beste uitkwam. Oorlogspropaganda is per definitie nagenoeg nooit betrouwbaar.
Als dit in de afgelopen tijd nog niet voor iedereen duidelijk is geworden, weet ik het niet meer.
Komen de satelietbeelden van troepenbewegingen uit computerspelletjes? De Russische minister van buitenlandse zaken durft het voor de wereldmedia glashard te beweren! Daar tegenover staat, dat de Amerikaanse regering niet klip en klaar de bron van hun beelden bekend maakt. Uit veiligheidsoverwegingen heet het dan.
We worden gemanipuleerd. Russen vertrouwen, traditioneel en historiegetrouw, hun president op zijn woord. Maar in Amerika is de waarheid ook flexibel. Wat doelbewust niet wordt gezegd, wordt niet als leugen aangemerkt.
Wat en wie moeten we nu geloven?
De geschiedenis geeft ons voorbeelden genoeg van manipulatie. Kunnen we dan leren van de geschiedenis? De kale controleerbare feiten liegen niet: duizenden onschuldige doden en vluchtelingen zijn -blijkbaar door de politiek geaccepteerd- regel bij de hedendaagse oorlogvoering. Militairen zijn beschermd door pantsers. Burgers rechtenloos en speelbal van schietgrage avonturiers.
En de duizenden internationale carrièrepolitici praten, discussieren en verkondigen hun eigen waarheden, die oncontroleerbaar zijn, maar gebruikt worden in het internationaal schaakspel van debat zonder voor de lijdende burgers concreet resultaat.
Zo kunnen multinationals al decenialang hun uitbuiting voortzetten. Democratische wetten zonder sancties worden ontdoken en de bevolking opdraaien voor de kosten!

Dit was de toestand in de wereld, door G.L.v.B. Tot de volgende keer.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.