’n Koude douche


Al enige jaren heb ik mijzelf gewend aan koud nadouchen. Niet even en direct eronderuit. Nee, zeker enkele minuten terwijl ik mijn hele lichaam afspoel.
Aanleiding hiervoor was een artikel (Stap 4: Hydrotherapie) dat aangaf dat je door deze koude naspoeling minder vatbaar werd voor verkoudheid. Het werkte! Ik ben sindsdien nauwelijks meer verkouden.
KoudeDouceNa mijn hartstilstand op 3 mei 2014 en de geslaagde reanimatie, ben ik na mijn revalidatie verder gegaan op de ingeslagen weg en ben inmiddels aangeland bij het volledig koud douchen. (incl. haar wassen!)

Dat ik daar nu pas aandacht aan schenk, komt door de ontdekking dat ik niet de enige ben die dit doet. Als het ter sprake komt blijken er veel meer mensen deze methode toe te passen om het lichaam helpen te wapenen tegen onder meer verkoudheid en griep. Zie bijvoorbeeld ook: Koud douchen.

We kennen natuurlijk de Iceman: Wim Hof, maar voor ik op hem attent werd gemaakt, had ik mij zelf als leraar lichamelijke opvoeding al afgevraagd waarom we in mijn vak zo fanatiek de spieren, het uithoudingsvermogen enz. trainen, maar niets doen aan ons grootste orgaan de huid!

Vooral het trainen van de beschermende functies van de huid krijgt nauwelijks aandacht. Zo gauw het kouder wordt trekken we warme kleding aan en krijgt de huid geen gelegenheid haar natuurlijke functie -ons lichaam hiertegen te beschermen- in werking te stellen.

Ik ga graag door met deze koud water methode. Zie ook: Cryotherapie en ondervind dagelijks de voordelen zoals bijvoorbeeld: Nauwelijks meer verkouden, beter bestand tegen de kou, een betere stofwisseling en hogere vetverbranding dus: gewichtsverlies!

En dan is er nog het nog beter letten op wat ik eet en vooral laat staan, dat beter zou kunnen. Ga het ook doen en laat me weten of je eenzelfde ervaring  opdoet na verloop van tijd. Welkom bij de Cryoclub!