WereldOorlog III ?


Elke oorlog uit de geschiedenis is anders. Elke oorlog blijkt achteraf steeds meer slachtoffers te hebben gekost; gigantische verwoestingen te hebben aangericht; heel veel leed en wrok te hebben veroorzaakt; wraakgevoelens t.o.v. de agressor te hebben opgeroepen en eigenlijk maar heel weinig opgeleverd.

Zeer wrang voor degenen die hun leven hiervoor hebben gegeven. Na het juk van een bezettingsmacht ligt het voor de hand het herstel van de vrijheid te vieren als succes van de bevrijders. “Dit nooit meer!” blijkt een leus, die steeds weer na verloop van tijd verwatert en wordt gelogenstraft door het volgende gewapende conflict. De geschiedenis geeft hier een trieste opsomming van. (zie: Top 10 slachtoffers van oorlogen).

Evolutie
Deze geschiedenis leert ons ook dat de wijze van oorlogvoeren voortdurend verandert. Nadat aanvankelijk de  oorlogen op een slagveld tussen elkaar bekampende groepen werden uitgevochten, werden de slagvelden steeds groter en ook het aantal slachtoffers, ook onder onschuldige burgers. Pas sinds de laatste Wereldoorlog werden vooral ook onschuldige burgers doelbewust het slachtoffer dankzij de bombardementen, die hun intrede deden.

Atoombom op Hiroshima 1945

Omdat deze onmenselijke bombardementen het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben ingeluid, worden deze vaak gezien als het pressiemiddel dat tot de overwinning van de geallieerden heeft geleid. Op de keeper beschouwd is het het absolute dieptepunt in de moderne oorlogvoering.

Wereldoorlog III
Nu IS zich naast het slagveld ook regelmatig richt op het zuiver willekeurig uitmoorden van toevallig aanwezige -niets met hun conflict uitstaande- burgers op zorgvuldig uitgekozen plaatsen waar ook ter wereld, lijkt dit in de evolutie van de oorlogvoering -gezien bovengeschetste geschiedkundige feiten- een logische ontwikkeling. Is dit dan ‘het gezicht’ van Wereldoorlog III?

Een oplossing?
NooitWO3Als de politici nu eens niet in oorlogsretoriek vervallen en maatregelen toezeggen, die ze niet kunnen/willen nemen.
Als ze zich nu eens vol overtuiging gaan richten op bijvoorbeeld:

  • het bestrijden van de vrije wapenhandel (en niet opstrijken van de winsten die deze oplevert!)
  • het ‘misbruik van vrijheid’ strafbaar stellen, maar dan niet alleen voor terroristen, maar ook voor graaiers en al degenen, die over de ruggen van anderen zichzelf bevoordelen!
  • samenwerken om te komen tot afspraken en maatregelen die verder gaan dan de eigen landsgrenzen en belangen.
  • komen tot een gezamenlijk beleid dat is gericht op een wereldwijd welbevinden van de gehele wereldbevolking.
  • stoppen met het spreken van een slimme zakenman, als deze consumenten uitbuit omdat ze maar beter op hadden moeten letten.
  • Eerlijk en maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht stellen en misbruik straffen.
  • grondstoffen wereldwijd eerlijk kopen en verdelen en niet zelf méér verdienen aan ‘ontwikkelinghulp’ dan er aan wordt uitgegeven.

NeverWW3Het vereist een fundamenteel (zelf)onderzoek naar de eigen handel en wandel en  een herwaardering van de ingeslopen ‘normen en waarden’. Vele zijn sociaal en moreel verwerpelijk vanwege het eigen voordeel, maar worden wel maatschappelijk geaccepteerd.

Gerard, blijf op de grond staan zullen velen zeggen. Dit soort idealen zijn echter al zo oud als de weg naar Rome en kunnen nog steeds voortdurend worden herhaald. “Wees reëel, dat zal nooit lukken”, zal steeds opnieuw de repliek zijn. Het is dan ook een wereldwijd FUNDAMENTEEL andere manier van denken en handelen, met het uiteindelijke doel om de geweldsspiraal in de oorlogsgeschiedenis te doorbreken. Oorlogen, waarvan politici profiteren in financieel- en machtsopzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.