Categorieën
Moet beter kunnen

Negatief Positief


Ik ben een levend voorbeeld van het tegengestelde van een slachtoffer van zinloos geweld.

In tegenstelling tot het leven van een zinloos geweldsslachtoffer, dat plotseling wordt beëindigd door een agressieve actie, stopte onverwacht in de vroege ochtend van 3 mei mijn hart  in mijn slaap plotseling met kloppen. Maar…

… Mijn vrouw werd wakker en belde direct 1-1-2. Op hun advies opende zij de voordeur en startte de reanimatie, die snel werd overgenomen door de gealarmeerde politie. Daarna kwamen razendsnel tientallen mensen in touw. Ikzelf was diep bewusteloos en heb er niets van gemerkt. 5 Dagen was mijn bewustzijn weg en wachtten de artsen hoe dit zou aflopen. Mijn lichaam herstelde wonderwel. Op 5 mei deed ik mijn ogen weer open en reageerde maar volledig onbewust. 8 mei werd ik pas weer echt wakker in een ander ziekenhuis nabij mijn woonplaats.

ICDTijdens mijn verblijf daar kreeg ik meerdere onderzoeken, een catheterisatie, een dotterbehandeling, een stend en werd besloten tot het implanteren van een ICD. Deze zal bij de mogelijke volgende aanval van kamerfibrilleren direct het hart weer in het juiste ritme brengen.

Dan ben je weer terug op deze wereld. Je ziet het massale zinloze geweld tegenover schuldeloze slachtoffers en weet dat het dus ook andersom kan.

Negatief = verwoestend < > positief = reddend en opbouwend.

Dit gaf mij zin voor deze doorstart in het leven. De idealen van de Flower Power beweging zijn waard opnieuw te worden omarmd. ‘Make Love, Not War’ is actueler dan ooit. De wereld wordt bijgestuurd op getallen. Voor gevoelens en geluk is nauwelijks plaats. Efficiency en welvaart is het devies. Moraliteit wordt verkracht. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Solidariteit is van de vorige eeuw. Ieder voor zich en God is verdwenen. Geef het volk brood en spelen en je kunt alles doen zonder te delen. Niemand meer op de barricades. Occupy is een kortstondige modegril, die belachelijk wordt gemaakt.

Dit alles in schril contrast met de jaren 60 en 70 in de vorige eeuw. Een hele generatie vierde zijn vrijheid en beleed zijn idealen van samen en gelukkig zijn zonder oorlog en geweld. Met ruimte voor creatieve ontplooiing in kunst; dans en muziek. Geen drang naar wereldse rijkdom en bezit. Geen competitie en pronkzucht met materiële protserigheid en overbodige producten.

Op elke actie komt een reactie. De golfbewegingen lijken vaak heviger te worden. Dat we blijkbaar blijven hangen in de reactie, vereist een krachtiger tegensignaal. De nieuwe generatie moet het doen, maar is gewend geraakt -zo niet verslaafd- aan al de luxe voor henzelf. De ‘geen nee’-generatie, opgevoed door de vrije generatie, is niet gewend stappen terug te doen; tevreden te zijn met genoeg, geluk en delen.

Degenen, die nog niets hebben, zullen hun deel echt wel eens op gaan eisen. Hoe daar goed mee om te gaan is de (onmogelijke?) opgave van komende generaties. Een fundamentele gedragswijziging is dus onontkoombaar.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.