In memoriam Aat Hop


Hedenavond 12 maart 2014 is overleden mijn grote idool, voorganger in het Comité 4 en 5 mei Velsen, WO II-onderzoeker en vriend:

Aat Hop

(21-05-1932  12-3-2014).

Zijn nimmer aflatende leeshonger naar alles wat tijdens de Tweede Wereldoorlog -die hij in zijn tienerjaren meemaakte- gebeurde, was de laatste maanden dankzij zijn slopende ziekte al gestild.

Ik hoop dat Iefke,  hun hechte gezin en de overige familieleden in staat zullen zijn zijn warme aanwezigheid langzaamaan in zeer dierbare herinneringen om te zetten. Ikzelf zal zijn gesprekken missen, onze discussies en niet te vergeten onze trips met de Kompanen in zijn dierbare Lancia oldtimer, waarvan hij al eerder afscheid had genomen.

Aat was een verzamelaar, een vraagbaak, een kritisch denker en voor mij ook een ‘sparring partner’ in het vraagstuk hoe om te gaan met herdenken en levend houden van het besef van het kwade en zinloze van een oorlog en de onmenselijkheden waartoe mensen in dergelijke situaties in staat blijken te zijn.

Met Aat is heel veel kennis verloren gegaan over deze periode, vooral in het Velsense. Ook ik zal hem ongelooflijk missen en de realiteit, dat deze grote man zich moest overgeven aan zijn ziekte, is nog niet volledig tot mij doorgedrongen.

Ik ben er wel van overtuigd, dat hij nu de rust heeft gevonden en verlost is van zijn pijn. Hij ruste in vrede!

Gerard van Broekhuijsen

In gesprek met Dhr. Hop (uitzending Seaport tv april 2012)

Online overlijdensbericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.