Categorieën
Eigenlijk te gek Financieel

Campagne Haal Het Geld Waar Het Zit (haalhetgeldwaarhetzit@gmail.com)


Drie weken geleden ging de campagne ‘Haal het geld waar het zit’ met een grote blauwe envelop langs bij Intertrust, gevestigd aan het Prins-Bernardplein 200. Hierop hebben we geen reactie ontvangen. Deze vrijdag om 17:00 komen de Rode Robin Hoods daarom terug met een aanmaning.

Intertrust helpt multinationals uit de hele wereld om belasting te ontwijken. Meer dan 2000 zogenaamde brievenbusbedrijven staan bij hen geregistreerd. Dit gaat om grote bedrijven zoals Kellog, BBC World en Foxconn.

Ewout van de Berg, woordvoerder van de campagne: ‘Door belastingontwijking door grote bedrijven loopt de EU jaarlijks meer dan 1.000 miljard euro mis. Met deze ludieke actie willen we laten zien dat als bedrijven gewoon hun belasting betalen, de asociale bezuinigingen op gezondheidszorg, onderwijs en sociale voorzieningen in Nederland en elders niet nodig zijn.’

Nederland is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar belastingparadijs. Via brievenbusbedrijven stroomt er jaarlijks meer dan 10.000 miljard euro Nederland in en weer uit om de belasting te kunnen ontwijken, terwijl de fiscus hier slechts 1 miljard euro aan verdient. Ewout van den Berg: ‘Terwijl de Portugezen op dit moment lijden onder enorme bezuinigingen, zijn volgens een onderzoek van het Financieel Dagblad 17 van de 20 grootste Portugese bedrijven in Nederland geregistreerd om belasting te ontwijken.’

Met deze actie eisen we volledige transparantie van Intertrust over alle bedrijven die het helpt belasting te ontwijken. Verder willen we de Nederlandse regering dwingen een einde te maken aan Nederland belastingparadijs. Alleen bedrijven die daadwerkelijk in Nederland gevestigd zijn, zouden hier geregistreerd mogen worden. Het is een groot schandaal dat de winsten van grote bedrijven gespekt worden door politici die de rekening van de crisis zo neerleggen bij werknemers, studenten, uitkeringsgerechtigden en zieken.
Eerder voerde de Campagne Haal Het Geld Waar Het Zit actie tijdens het VVD-verkiezingscongres. Foto’s en een verslag van de eerste actie tegen belastingontwijking zijn hier te vinden. De Campagne zal acties blijven organiseren om te laten zien dat er een alternatief bestaat voor de asociale bezuinigingen in Nederland en elders in Europa, namelijk het belasten van multinationals, banken en de gokkers op de beurs.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.