Categorieën
Bloggen

Vrijwilligers


Overal hoor je: “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving”. “Zonder vrijwilligers is dit of dat niet mogelijk.” Het ligt dus in de lijn der verwachting dat vrijwilligers ongelooflijk worden gewaardeerd. Helaas, de praktijk is anders. Bestuurders hoor je juist vaak zeggen dat vrijwilligerswerk wel vrijwillig is, maar niet vrijblijvend!
Dat vrijwilligers toch hun hobby kunnen uitoefenen. Dat vrijwilligers alleen maar hoeven te doen wat van hen gevraagd wordt en zij wel bepalen hoe dat moet gebeuren.

Het lijkt tegenwoordig heel gewoon te zijn als manager dergelijke uitlatingen te bezigen. Als bestuurslid van een organisatie met vrijwilligers is het dodelijk!

Gelukkig is het niet overal zoals ik hierboven schetste. Er zijn ook organisaties die hun vrijwilligers koesteren. Voorzien van deugdelijk gereedschap en hen echt waarderen voor het werk dat zij kosteloos doen, terwijl anderen hiervoor dik worden worden betaald.
Wellicht ligt hier het probleem: vrijwilligerswerk heeft geen economische waarde en hoeft hierdoor dus ook niet als zodanig te worden gewaardeerd.

Zonder cement echter geen gebouw. Zonder vrijwilligers geen maatschappij. Maar waar blijven dan die ‘schouderklopjes’?

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.