Categorieën
Gewoon erg mooi! Opmerkelijk

De eindeloze oneindigheid


aarde
Via internet krijg ik zo nu en dan prachtige presentaties met foto’s over de schoonheid van ons planeetje.
Soms voorzien van spreuken en wijsheden en soms gewoon zonder tekst. Enkele jaren geleden was er een bij over de tiende macht. (“trip.pps”, van macrokosmos tot microkosmos.)

Fantastic trip.pps from Momirao

Vanuit het oppervlak van een boomblad werd met een factor 10 uitgezoomd en werd duidelijk dat het een blad van een boom betrof, een boom die groeide in Florida, op onze aarde, in ons zonnestelsel, in de oneindige melkweg, en het eind was nog niet in zicht. We waren al lang voorbij de technische mogelijkheden van onze waarnemingsapparatuur. We gingen dus maar weer terug. Maar… weer bij het blad aangekomen ging de maker inzoomen. Het blad had nerven, chlorofyl, cellen, celonderdelen, DNA en ook hier werd het einde niet zichtbaar, aangezien de techniek ook in deze richting niet verder kwam.

Het is zeer leerzaam, je eens aan de kust te later verleiden tot mijmeringen over de eeuwige branding, de oneindigheid van de processen die op ons planeetje voortgang vinden. De nietigheid van wat wij als mensheid hierover in de melk te brokkelen hebben. De arrogantie waarmee wetenschappers, filosofen en carrièremakers de menselijke inbreng groter maakt dan ze in werkelijkheid is. Ook al laat de geschiedenis grootse dingen zien. Ook al wordt ontegenzeggelijk het een en ander bereikt. Het is ‘peanuts’ vergeleken met de voor ons waarneembare sterrenhemel. De voor ons zichtbare sterren, die al miljoenen jaren geleden zijn uitgedoofd. Ons ‘aandeel’ in deze eeuwige oneindigheid zal verdwijnen zoals hij is gekomen. Niemand zal er zich meer iets van kunnen herinneren. En… hebben we dan iets tastbaars, iets wezenlijks nagelaten? Het is onvoorstelbaar dat dit het geval zal zijn. Zelfs niet als de mensheid zijn eigen aarde heeft uitgebuit, leeggeleefd en definitief veranderd. Het zal slechts een fractie van een ademtocht zijn in de oneindigheid van de totale omgeving waarin onze aarde rondtolt.

Het zou wel eens heilzaam zijn dit te beseffen bij alle grootse plannen die we maken. De inspanningen die we ons moeten getroosten om onze planeet leefbaar te houden en de arrogantie te denken dat het menselijke iets uit zal maken in deze eeuwige oneindigheid. Zelfs de evolutie in dit Darwinjaar heeft absoluut geen enkele betekenis. Net zo min als onze pogingen deze dimensies te vatten in hogere machten.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.