Categorieën
Bloggen Gewoon erg mooi! Wat vind jij/u

Vrijheid is zoooo mooi…


… maar o zo breekbaar! O zo gemakkelijk te misbruiken! O zo vaak afgenomen! O zo vanzelfsprekend geclaimd!

Vrijheid heb je niet. Je krijgt de vrijheid om… Vrijheid word je gegund. Vrijheid is een gift!

Vrijheid geeft je een heel zware verantwoordelijkheid want… als je de vrijheid neemt zonder een ander exact diezelfde vrijheid te gunnen, kun je je vrijheid niet aan.

Je bent dan je vrijheid niet waard, omdat je deze exclusief voor alleen jezelf opeist!

Alléén als je exact de vrijheid, die je zelf ervaart ook gunt aan ieder ander, heb je het begrip vrijheid echt begrepen.

Ik geloof dat heel veel mensen hun vrijheid gebruiken ten koste van de vrijheid van anderen. Zij verschuilen zich dan achter:”daar zijn ze toch zelf bij!” “Ik ben slimmer dan zij” en meer van zulk soort vergoeilijkingen van misbruik van vrijheid.

Vrijheid is het ultieme ‘deel’ object. ‘Ongedeelde’ vrijheid bestaat niet. Meer vrijheid claimen, dan je een ander gunt, is asociaal en immoreel.

Er zijn boeken volgeschreven over vrijheid. Op Wikipedia vind je diverse definities. Bij de discussies over vrijheid wordt mijn inziens regelmatig de denkfout gemaakt, dat je vrijheid kunt ‘nemen’. De geschiedenis geeft hiervan helaas ook meer dan genoeg voorbeelden. Als je Vrijheid ziet in het licht van de verantwoordelijkheid, die je dan automatisch hebt om jouw vrijheid ook aan de ander te gunnen, wordt vrijheid pas zoals het mijns inziens bedoeld is.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.