Categorieën
Geef dit bericht door Moet beter kunnen Wat vind jij/u

Geweldloosheid


Ik stelde de Artificial Intelligence tekstmachine ‘ChatGPT’ de vraag: “Is geweldloosheid vol te houden?”

Het antwoord luidde:

Ja, geweldloosheid is vol te houden, maar het kan moeilijk zijn en vereist vaak grote moed en vastberadenheid. Geweldloosheid betekent niet dat je passief bent of niet opkomt voor jezelf of anderen, maar dat je conflicten op een constructieve manier probeert op te lossen zonder geweld te gebruiken.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je open en eerlijk communiceert over je behoeften en gevoelens, dat je luistert naar de persoon met wie je in conflict bent en dat je samen zoekt naar oplossingen die voor iedereen acceptabel zijn.

Geweldloosheid kan moeilijk zijn, vooral in situaties waarbij het gebruik van geweld aantrekkelijk lijkt of waarbij anderen geweld gebruiken.

Het is belangrijk om te beseffen dat geweldloosheid een keuze is en dat het mogelijk is om te kiezen voor een andere manier om met conflicten om te gaan.

Vraag 2: “Als de agressor niet wil luisteren of niet bereid is een andere oplossing te zoeken. Wat dan?”

Als de agressor niet bereid is om te luisteren of een andere oplossing te zoeken, kan het moeilijk zijn om te blijven vasthouden aan geweldloze communicatie en conflictoplossing.

In dergelijke situaties kan het helpen om hulp te zoeken bij een professioneel of een vertrouwenspersoon, zoals een mediator, een counselor of een vertrouwenspersoon op school of werk. Zij kunnen je helpen om te ontdekken wat je kunt doen om je grenzen te stellen en om te gaan met conflicten op een manier die veilig is voor jou.

Als het conflict ernstig is of als je je veiligheid of die van anderen in gevaar brengt, kan het nodig zijn om de hulp in te roepen van de politie of andere instanties die speciaal zijn opgeleid om met gewelddadige situaties om te gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat het altijd mogelijk is om hulp te zoeken en dat je nooit gedwongen bent om in een situatie te blijven waarin je je onveilig voelt.

Vraag 3:

Gerard van Broekhuijsen

“In de situatie van nu, dat Poetin naar niemand in de wereld luistert en geen acht slaat op de veroordeling door anderen. Zijn er dan nog alternatieven?”

In situaties waarbij een leider, zoals Poetin, weigert naar anderen te luisteren en geen acht slaat op veroordeling door anderen, kan het moeilijk zijn om te weten wat te doen.

In dergelijke situaties is het belangrijk om te onthouden dat er altijd mogelijkheden zijn om op een geweldloze manier te reageren, ook al lijkt dit soms moeilijk. Bijvoorbeeld:

  1. Zoek solidariteit en steun bij anderen: Zoek mensen die dezelfde opvattingen hebben als jij en werk samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
  2. Maak gebruik van sociale media en andere communicatiemiddelen: Gebruik deze middelen om je stem te laten horen en om te laten zien wat je denkt.
  3. Zoek manieren om te beïnvloeden: Zoek manieren om invloed uit te oefenen op beslissingen die worden genomen, bijvoorbeeld door middel van petities, demonstraties of andere vormen van publieke druk.
  4. Zoek hulp: Zoek hulp bij organisaties of individuen die speciaal zijn opgeleid om te helpen bij conflicten en bij het oplossen van problemen op een geweldloze manier.

Het is belangrijk om te onthouden dat geweldloosheid een keuze is en dat het mogelijk is om te kiezen voor een andere manier om met conflicten om te gaan, zelfs in moeilijke situaties. Het kan echter wel vereisen dat je moed en vastberadenheid hebt om te blijven vasthouden aan je overtuigingen en om te zoeken naar manieren om op een geweldloze manier te reageren.

Op deze manier zou AI dus kunnen helpen een dergelijk onoplosbaar lijkend conflict geweldloos uit de wereld te helpen. Hebben we hier wat aan?
Geef dit bericht dus maar zoveel mogelijk door aan anderen. Het lijkt de enige mogelijkheid. Vastberadenheid heb ìk overigens al bijna 75 jaar getoond!

P.S. De afbeelding is gemaakt met het AI-programma: ‘NightCafe Studio’ op aangeven van mijn vraag: “Hoe een oorlog te beëindigen?

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.