Categorieën
Bloggen

Ruinerwold?


Ik ben geen zonderling! Nou ja, Ik gebruik uitsluitend koud water om me te douchen. Misschien vindt u dit genoeg om mij tot zonderling te bestempelen.

Ik ben van januari 1948. Kind van ouders, die in de oorlog hebben ervaren wat onvrij zijn betekent en met gevaar voor eigen leven zich hebben verzet tegen de overheerser.

Zij hebben ervaren, dat tijdens zo’n oorlog overheidsdienaren en andere landgenoten -uit lijfsbehoud of overtuiging- ‘wegkijken’ of meewerken. Ook dat de ‘kapiteins van het schip van staat’ een veilig heenkomen zoeken. Hun landgenoten achterlatend in de verwachting dat zij kunnen terugkomen als de situatie dit weer toelaat.

Toen dit -met buitenlandse hulp- begin 1945 weer was gelukt, ten koste van miljoenen (jonge) levens, kwamen zij inderdaad vaak weer op hun oorspronkelijke (politieke) plaats terug. Zo ging dat in die tijd. Puinruimen en opnieuw beginnen! Er was geen tijd voor nadenken over de eigen gedragingen:”Iedereen was wel op de een of aandere wijze betrokken geweest bij het verzet en… ‘heulers’ werden soms standrechtelijk openbaar ‘gestraft’.

“Wij hebben de hete kooltjes uit het vuur gehaald”.”De ‘verkeerden’ gingen regelmatig met de eer strijken”, verzuchtte mijn vader regelmatig en daarom weigerde hij toentertijd resoluut het Verzetskruis.

Ik groeide op tijdens de na de oorlog hevig opbloeiende ‘koude oorlog’, waarbij de twee ideologieën van de gezamenlijk ons bevrijdende geallieerden, lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

De wapenwedloop mondde zelfs uit in de argumenten:”Wij kunnen met ons wapenarsenaal 5x de aarde volledig vernietigen.” Gepareerd door:” … maar wij kunnen dit 7x!” Complete waanzin, waar de wereldleiders aan het eind van de vorige eeuw gelukkig een einde maakten.

Inmiddels werkte ook ik aan mijn toekomst en besloot docent te worden, om via overtuigen mijn leerlingen gereedschappen en argumenten te geven om zich een eigen mening te vormen. In de tijd van Maagdenhuisbezetting, ‘Ban de bom’-demonstraties, het Medisch Comité Nederland-Vietnam, Woodstock en de rijke wereld van de popmuziek, werd ik mij steeds bewuster van onderdrukking van de persoonlijke vrijheid en het ‘zinloze’ van wapens.

Argumenten zijn niet meer belangrijk. Maar vooral wie het gemakkelijkst zijn ‘trekkervinger’ kan en wil gebruiken.

(Wordt vervolgd)

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.