Categorieën
Bloggen

De ‘angel’ uit de Pietendiscussie


Inleiding en verantwoording

Sinterklaas en zijn Pieten bezoeken Nederlandse kinderen al eeuwenlang en zijn een waardevol en traditioneel cultureel gebeuren. De voor- en tegenstanders verschillen hierover eigenlijk niet van mening. (Volkskrant 16 november 2018). In de media, literatuur en bijvoorbeeld de Sinterklaasliedjes zijn historisch ontstane archetypen opgenomen, waaraan bevolkingsgroepen zich zouden kunnen storen. In de belevingswereld van de jonge kinderen echter, kunnen die probleemloos veranderd worden. Als het geloof nog rotsvast is, wordt elke verandering als vanzelf geaccepteerd en vaak (zeer creatief) door het kind zelf verklaard. Vergelijk de in het zwart verklede acteurs, die op het toneel bijvoorbeeld Woezel en Pip vertolken en de leerkacht, die een handpop bedient.

’t Idee’: We maken het Pietenspel

Gelijkend op de spaarmanie van Pokémon worden kaartjes met afbeeldingen van Pieten gemaakt met de kenmerken kleur en vorm volledig onafhankelijk van al de andere kenmerken.

We koppelen kleur en vorm los van alle andere kenmerken

De bedoeling is dat alle Pieten (educatieve hulpen van Sinterklaas) een keus kunnen maken in kleur en vorm. Dit geldt voor: haar(pruik)kleur, handschoenkleur, sok-/kouskleur, schminckkleur en de vorm: dik / dun, rond / vierkant, lang / kort enz… Natuurlijk in hun traditionele kledij: het pietenpak!

Zo krijg je een ‘oneindig’ aantal mogelijkheden voor Pietenvisitekaartjes, Pietenhobbykaartjes, Pietenbezighedenkaartjes. In alle vormen en kleuren, maar met alle series van de willekeurige kenmerken in de diverse kleuren en vormen. Ook kunnen groepen worden gemaakt: bijvoorbeeld rubrieken als gereedschap en producten die bij bepaalde beroepen horen.

Het Pietenspel wordt -als deze kaartjes door de pieten aan de kinderen worden uitgedeeld als ‘paspoort’/’visitekaartje’ van henzelf- een spaarspel met educatieve lading: “Wat hoort bij wat?” en “Wat heb je nodig voor?” Maar dan wel volkomen losgekoppeld van de kleur en vormkenmerken, die stigmatisering en het mogelijk daar uit voortkomende racisme onmogelijk maken. 
Zo ontstaat ruil’handel’ om series compleet te krijgen en kunnen binnen de gezinssituatie en op scholen discussie ontstaan over al deze kenmerken. 
Sinterklaas heeft immers in al die jaren allerlei pieten met zoveel mogelijk vaardigheden, vakkennis en ervaring uit Nederland, Europa en de Wereld verzameld!

Uitgangspunten Pietenspel

Er zijn 2 verschillende soorten kenmerken

’Onveranderbare’ kenmerken
kleuren van de regenboog, primaire en secundaire kleuren enz… 
wiskundige vormen
Zuiver willekeurige kenmerken (komen voor in elke kleur en vorm)
Beroepen
Bezigheden
Sporten
Hobby’s
Producten
Gezondheidsproblemen
Levensmiddelen
Speelgoed

Er kunnen natuurlijk ook mode-attributen zoals ringen, sjerpen, speldjes e.d. met verwijzingen naar de willekeurige kenmerken worden gebruikt. 

Zo worden tientallen pieten mogelijk:

BezigheidLevert op:
WandelenWandelpiet
LopenLooppiet
ZittenZitpiet
KlimmenKlimpiet
LuierenLuierpiet
ZingenZangpiet
DichtenDichtpiet
SchrijvenSchrijfpiet
KlussenKluspiet
RijmenRijmpiet
TekenenTekenpiet
BeroepLevert op:
AannemerAanneempiet
ArtsDokterpiet
VerplegerPleegpiet
Tandarts
Timmerman
MetselaarMetselpiet
AmbtenaarLoketpiet
Politieagent
Ziekenbroeder
Wijkzuster
GereedschapLevert op:
HamerTimmerpiet
ComputerComputerpiet
TangKnijppiet
StethoscoopLuisterpiet
PolstellerTelpiet
StopwatchKlokpiet
ZaagZaagpiet
HobbyLevert op:
VissenVispiet
GitaarspelenGitaarpiet
VoetballenVoetbalpiet
TennissenTennispiet
GamenGamepiet
ProductLevert op:
deurtimmerpiet
melkveeboerpiet
trainertrainpiet

Gevolg:

(Lichaams)vormen

lijnrondvierkantdikkubus
rechtecirkelrechthoekdunbol
krommeovaalzeshoeklangpiramide
ruitkort

èn kleuren

zwart en wit, maar ook: primair, secundair of anderszins komen in alle andere kenmerken voor en kunnen niet worden teruggevoerd op een enkele bepaalde ‘gediscrimineerde’ kleur. (Pieten in alle kleuren delen ‘hun kaartje’ met de andere kenmerken uit, die absoluut onafhankelijk van hun kleur zijn.)

Iets dat onbevangen kinderen sowieso niet doen, maar nu ook volwassenen niet op dit idee kunnen brengen!

Handig en simpel toch!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.