Categorieën
Bloggen

Oneerlijk


In mijn nu inmiddels 70-jarig leven ben ik een aantal malen oneerlijkheid tegengekomen. Wat is oneerlijk eigenlijk? Als synoniemen vind ik: bedrieglijk, corrupt, onbillijk, ongegrond, onoprecht, onrechtvaardig, onterecht, smerig en unfair. Van Dale houdt het op: niet eerlijk tegenover anderen; = bedrieglijk.

Ik kies voor: onrechtvaardig of unfair.

Dat is volgens mij het beste voorbeeld van wat mij in het begin van deze eeuw -na mijn carrière-switch van onderwijs naar IT- als beste voorbeeld en tevens meest verstrekkende te binnen schiet.

Na 27 jaar onderwijs en pensioenopbouw bij het Abp, moest ik mij aanmelden bij het Spw, het pensioenfonds van mijn nieuwe werkgever. De opgebouwde waarde van mijn pensioen werd keurig overgenomen, niets aan het handje dus.

Maar… na enige jaren werden we bij elkaar geroepen door een consulente van het pensioenfonds. VUT veranderde in prépensioen. Dit hield in dat prépensioen in plaats van de VUT zelf door werknemers moet worden opgebouwd. De VUT’ters werden ‘betaald’ met de VUT-afdrachten van de werkenden. Om deze overgang mogelijk te maken bedachten de sociale partners dat de huidige werknemers een prépensioenopbouw ‘cadeau’ kregen als hadden ze deze opgebouwd vanaf hun eerste salaris.

Maar… mijn huidige pensioenfonds wilde niet verder gaan dan de opbouw tijdens de 3 jaar, dat ik bij hen was en verwezen mij naar mijn oude pensioenfonds, het ABP dus.

Het ABP vertelde, dat ik niet meer bij hen in het pensioenfonds zat en de waardeoverdracht had plaatsgevonden.

Ik wendde mij tot het FNV, zij konden niets voor mij doen. Helaas, vertelde men mij, het is een bekend probleem: U wordt bedankt voor uw VUT-bijdrage. Ik meldde e.e.a. bij de Ombudsman Pensioenen. Hij gaf aan, dat toentertijd de Sociale partners alles samen hadden overlegd en erkenden, dat er mensen -zoals ik- tussen wal en het schip terecht zouden komen. Zij kozen er voor dit niet te repareren.

Hij raadde mij aan meer gedupeerden te vinden en samen een procedure te starten bij het Europese Hof. Ik probeerde -via een bericht in de Volkskrant- lotgenoten te vinden, maar kreeg geen enkele reactie.

Ik heb het laten rusten maar blijf er van overtuigd, dat dit het meest ‘oneerlijke’ was dat mij is overkomen en… bovendien een doelbewuste actie van de overheid.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.