Categorieën
Bloggen Moet beter kunnen Politiek

Mandela


Gisteren vrijdagavond 2 mei 2018, keek ik naar de speelfilm Mandela, de lange weg naar vrijheid. Het levensverhaal van Nelson Mandela, die aan den lijve heeft ondervonden hoe zijn strijd voor vrijheid uiteindelijk resultaat opleverde.

Mandela is één van de vrijheidsstrijders uit het boek: Vredesdenken voor dummies, waaraan ik al enige jaren werk. Het kijken heeft mij opnieuw geïnspireerd in deze tijd waarin wereldleiders(?) weer openlijk aansturen op de politiek van afschrikking, dreiging, macht en geweld. Zelfs nucleair geweld, is weer helemaal in hun focus.

Vrijheid wordt in de na-oorlogse westerse maatschappij nauwelijks als een probleem ervaren, vooral door degenen die er ten volle van kunnen profiteren. Gedachteloos wordt door hen deze vrijheid -helaas veelvuldig- ‘uitgebuit’ ten eigen gewin en hiermee beperken ze ‘automatisch’ voor anderen de vrijheid, die zij zo vanzelfsprekend vinden.

En dat terwijl Vrijheid eigenlijk het ultieme deelobject zou moeten zijn. Vrijheid die je  niet deelt -anderen niet gunt- bestaat niet. Praktijk is meestal: Hoe meer je bezit, hoe moeilijker het blijkt iets van dit bezit te delen. Zeker in de tegenwoordig zo succesvolle(?) neo-kapitalistische economieën, waarin de Quote-500 ranking elk jaar de pikorde van de ‘rijksten’ ter wereld vastlegt.  Het resultaat: hoge bewakingskosten en vaak letterlijk huizenhoge grenzen om je bezittingen, om maar niet te spreken over de zorgen die je hebt om te kunnen behouden wat je hebt.

Nelson Mandela verklaarde dit als zijn hoogste streven, waarvoor hij zelfs zijn leven zou willen geven.
Vredesdenken blijft op internet gelukkig wel actueel, maar de aandacht ervoor is marginaal. Vandaar dat ik Vredesdenken voor dummies weer heb opgepikt. Houdt mijn Plazilla-blog maar in de gaten.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.