Categorieën
Bloggen

Vrijwilligers


Het cement van de samenleving is van samenstelling veranderd. Er zijn organisaties -vooral werkzaam in de zorg- die een arsenaal van vrijwilligers hebben aangeboord om reguliere zorgtaken te vervullen. De verantwoording is, dat er voor deze taken geen geld beschikbaar is en ze -als geen vrijwilligers ze willen uitvoeren- (helaas) zullen moeten worden wegbezuinigd.

De ver doorgevoerde bezuinigingen zijn hier dus niet behaald door keuzes te maken, (regeltjesmakers/controlepersoneel vs verzorgenden) maar door deze werkzaamheden door vrijwilligers te laten verrichten.

En… er was nog een voordeel voor de beleidsmakers: vrijwilligers hebben geen enkele rechtspositie!

Het is al jaren gemeengoed geworden en heeft al vele bezuinigingen (op de verkeerde plaatsen: het primaire proces!) opgeleverd. Personeel op ‘de werkvloer’ is massaal wegbezuinigd! Logisch toch? Want om de beoogde bezuinigingen via deze niet riant betaalde werkers te realiseren, moet je er natuurlijk wel veel ontslaan! De overheid en de vakbonden zijn dit al ‘normaal’ gaan vinden.
Zijn er studenten, die deze verdringing van voorheen reguliere banen eens kunnen kwantificeren? Op het eind van de vorige eeuw was dit sociale doodzonde nummer één!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.