Categorieën
Bloggen

Pesten


Het blijft actueel en het zal altijd actueel blijven. Op school, in het verkeer, op het werk en zoals vanavond bij Pauw op tv gezegd:”in het bejaardentehuis”.

Pesten zit in onze maatschappij ingebakken, wordt noodzakelijk geacht om vooruit te komen en is effectief!
Als je zelf pest, meedoet, of toekijkt, heb je het minst kans gepest te worden.
In de opleiding voor (basisschool)leraren wordt het pestprobleem al tientallen jaren gesignaleerd, benoemd en docenten mogelijkheden aangereikt pestgedrag te bestrijden.

Op school is mijns inziens het pesten door gezamenlijk beleid en duidelijke afspraken (bijv. een pestprotocol) zeer effectief aan te pakken. Als docent heb ik hiermee jarenlang positieve ervaringen opgedaan.

Het kan erger
Mijn grootste eye-opener kwam echter toen ik naar het bedrijfsleven overstapte na 27 jaar onderwijs. In de 10 jaar dat ik op kantoren heb gewerkt kwam ik tot de ontdekking dat het pesten op de (basis)school letterlijk ‘kinderwerk’ is. Het pesten van collega’s gaat veel subtieler, massaler en ongezien -of zelfs oogluikend toegestaan- door leidinggevenden. Hier wordt meestal geen bedrijfsbeleid op ontwikkeld of protocollen voor opgesteld. De gepeste meldt zich vaak ziek, neemt ontslag of erger: pleegt zelfmoord. Meestal komen de dieperliggende oorzaken van de problemen van de gepeste niet aan het licht. Laat staan dat ze in verband met de arbeidssituatie worden gebracht.

Oplossingen
Opnieuw steeds het wiel uitvinden is mijns inziens niet nodig. Pesten is bekend. De remedie eveneens. In een gemeenschap, of dit nu een school, een bedrijf, vereniging of anderszins is, moet duidelijk afgesproken worden dat pesten uit den boze is, niet kan worden getolereerd en het gemeld moet kunnen worden als pestgedrag wordt waargenomen of ondervonden. Ook onze rechtsorde zou pestgedrag strafbaar kunnen stellen, zodat aangifte
tegen de pester mogelijk zou worden.

Pesten kan alleen worden uitgebannen als het door gezamenlijke afspraken en het nakomen hiervan kan worden gesignaleerd en bestreden.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.