Categorieën
Bloggen

Vrije markt economie


Ik geloof binnen een vrije markt economie niet in charitatieve instellingen. De laatste kabinetten daarentegen waren een warm voorstander van de vrije markt. Er zou meer keuze komen. Het zou -door meer concurrentie- voor de consument goedkoper worden.

Heeft u dat gemerkt?

In ieder geval wel, dat -om goed te profiteren- flink veel tijd moet investeren. U goed moet verdiepen in uw wensen. Het uitgebreide aanbod van de verschillende aanbieders moet uitkammen om uit te zoeken welke het meest gunstige aanbod voor u heeft.

En dit geldt dan voor de energieleverancier, voor de ziektekostenverzekeraar, voor de telecomprovider, voor onze afvalverwerker, voor de banken en ga zo maar door.

Waar is de tijd gebleven dat we onze nutsbedrijven konden vertrouwen dat zij onze levensbehoeften leverden in een -door de overheid gecontroleerde- ononderbroken kwaliteit,  en redelijke prijs. Nee, er moet winst kunnen worden gemaakt op onze levensbehoeften. Er moet meer concurrentie zijn. Dan daalt de prijs(?). Alles moet transparanter!

Is dit allemaal gebeurd?

De vrije markteconomie heeft ondernemers de vrijheid gegeven naar hartenlust te ‘stunten’ (lees: hun zakken te vullen) en bijvoorbeeld op het hoogtepunt van hun winst hun zaak te verkopen. Of… tot de conclusie te komen dat hun aanbod toch eigenlijk niet kon. De consumenten zit in de meeste gevallen met de gebakken peren.

En de politiek?

Die heeft het geld, dat de overdracht van deze diensten haar heeft opgeleverd allang weer uitgegeven en zint alweer op nieuwe mogelijkheden nog meer van hun taken en verantwoordelijkheden te verkopen aan vrije -op winst gerichte- ondernemers. De consument moet het dan zelf maar uitzoeken en mislukt het? Jammer dan.

De vrije markt economie is gebaseerd op vertrouwen wordt door de aanhangers gezegd. Is uw ervaring ook, dat op de ondernemers op al deze gebieden dit vertrouwen waard zijn?

Enkele voorbeelden?

De hypotheekverstrekkers, de reguliere banken? Waren/zijn ze uw vertrouwen waard? De voedselindustrie? Wie houdt het aantal fraudegevallen en andere schandalen bij? Hoeveel rechtszaken zijn er wegens prijsafspraken en monopolievorming? Hoeveel werk hebben de ‘waakhonden’ wel niet en hoe vaak trekken zij aan de bel?

Zo zou het weer moeten.

Nutsvoorzieningen en risicoverzekeraars behoren controleerbaar te doen waarvoor ze zijn opgericht. Zonder winstoogmerk, door de overheid zelf of goed controleerbaar ononderbroken, kwalitatief en redelijk geprijsd. Misbruik van vrijheid komt -aantoonbaar- helaas te vaak voor!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.