Categorieën
Moet beter kunnen Politiek

Bezuinigen


Er wordt tegenwoordig vaak gezegd, dat je ‘geleerd moet hebben’ om de ins and outs van de politiek te kunnen begrijpen. Politicus is een ‘beroep’! Je maakt je carrière in de politiek vanuit de plaatselijke politiek, via de provinciale en landelijke, naar de Europese en/of VN. Er zijn ook legio voorbeelden van dergelijke carrières.

Mondiaal gezien zijn er dan ook al verschrikkelijk veel politici ‘werkzaam’ in de politiek. Wat is de gezamenlijke productiviteit van hun ‘inspanningen’? Ik vergelijk het toch maar weer met de boer, die zich in het zweet werkt om een deel van onze voedselvoorziening te verzorgen!

En… dan moet je ‘geleerd hebben’ om de besluiten, wetten en regelingen te kunnen begrijpen. Gezond (boeren)verstand schiet hier tekort!

Bezuinigingen.
Ik begrijp absoluut niet dat Nederland nu al jaren geregeerd wordt door stevig bezuinigende kabinetten, die nog steeds meer geld nodig hebben om deze ‘bezuinigingen’ te realiseren. Als ik moet bezuinigen omdat ik in mijn gezin niet meer rond kan komen, krijg ik nooit meer geld om dit te kunnen doen.
Al jaren bezuinigen de Nederlandse kabinetten op zorg, politie, onderwijs, defensie. Er worden overheidstaken overgeheveld naar private ondernemingen. Overheidstaken doorgeschoven naar lagere echelons, maar wel zonder de budgetten!

Je moet dan toch het geld dat je niet meer aan deze zaken besteedt kunnen uitgeven aan de zaken, die je absoluut wel wilt blijven uitvoeren!

Wat zijn deze zaken dan?
Ik kan eigenlijk niets anders bedenken dan: ‘politiek bedrijven‘. Je eigen bedrijfstak in stand houden, met zijn vergadercultuur; met zijn luxe; met zijn vergoedingen; tegemoetkomingen en declarabele kosten.

Het is voor een politicus een vanzelfsprekendheid geworden, dat hij of zij zich zo belangrijk voelt, dat hij of zij -met politiebegeleiding- van de ene naar het andere vliegveld wordt gereden en per speciaal vliegtuig van de ene naar de andere bespreking vliegt. Ik geef toe: er worden wel heel veel mensen ‘aan het werk gehouden’ op deze manier!

Maar… het moet wel betaald worden door: de boer; de burger en de timmerman, die ‘echte tastbare producten‘ levert. Ons politiek bestel is verslaafd aan geld en kan er nooit genoeg van krijgen. In tegenstelling tot mijn privé-huishouding kan de politiek echter meer staatsschuld aangaan, die met graagte door geldschieters wordt verstrekt! En… belastingen verhogen natuurlijk!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.