Categorieën
Moet beter kunnen Politiek Wat vind jij/u

Vrijwilliger


Het Europees jaar van de vrijwilliger ligt al weer ruim achter ons. (2011)

Europese commissie 03-12-2010: ‘Als we onze droom van een betere en veiligere wereld willen laten uitkomen, dan moeten we het meer dan ooit van vrijwilligers hebben,’ aldus Kofi Annan. Vanuit die gedachte steken 100 miljoen Europeanen hun armen uit de mouwen om zich in te zetten voor hun omgeving en anderen te helpen.

Wat gebeurt er nu (eind 2013)?

  • In de politiek wordt openlijk gediscussieerd over het opleggen van vrijwilligerswerk aan personen, die zorg behoeven, maar nog wel in staat zijn bepaalde werkzaamheden te verrichten!
  • Mantelzorg wordt, als het aan sommige zorginstellingen/gemeenten ligt, een verplichting voor familieleden en/of personen, die in de buurt wonen van een zorgbehoevende!
  • Vrijwilligers worden al sinds langere tijd ingezet als werknemers zonder salaris (Vooral in de zorg, zijn vele taken van de professionele zorgverleners overgedragen aan vrijwilligers!)
  • Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend! Het wordt al jaren gezegd, maar… vanwege het afspraak is afspraak principe. Niet om ze te kunnen verplichten!
  • Vrijwilligers hebben geen enkele beroepsmogelijkheid om zich te verweren tegen onrecht. Voor jou een ander, doeg!
  • Bestuurders van verenigingen/stichtingen, die met vrijwilligers werken durven te beweren dat:”Vrijwilligers moeten niet zeuren. Ze hoeven alleen maar te doen wat van hen wordt verlangd. Ze mogen blij zijn dat ze hun hobby mogen uitoefenen.”
  • Sponsoren van evenementen worden tijdens een borrel in de watten gelegd, terwijl de vrijwilligers nog druk bezig zijn met opbouwwerkzaamheden.

Mijn 50 jarig jubileum als vrijwilliger bij vele verenigingen, evenementen en activiteiten is al ‘gevierd’. De laatste jaren constateer en ondervind ik echter steeds meer dat vrijwilligers worden behandeld als de voor de maatschappij onmisbare gratis werknemers. De ‘schlemielen’, die voor niets doen, waar anderen vaak aanzienlijke sommen geld mee verdienen! Zelfs de in het Amerikaanse management zo geroemde ‘schouderklop’ (het kost je niets, maar houdt de werknemer gemotiveerd!) is vaak aan een vrijwilliger niet besteed!

Ik heb gezegd!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.