Categorieën
Moet beter kunnen Opmerkelijk Wat vind jij/u

Zelfbeheersing en overheid


René Diekstra, vooraanstaand psycholoog, belichtte in zijn laatste column in de IJmuider Courant het gebrek aan zelfbeheersing dat zoveel mensen typeert.

Hij gaf aan dat het aanleren van zelfbeheersing het overgrote deel van de opvoeding uitmaakt. Hij stelt zelfs, dat de mate waarin een drie- tot vierjarige over zelfbeheersing beschikt, een voorspeller is van problemen, zoals depressie of verslaving, maar ook schoolsucces en succes op de arbeidsmarkt. Er zijn vele onderzoeken verricht, die dit aantonen.

Onder de factoren die bepalen of kinderen zich kunnen beheersen is het voorbeeldgedrag van volwassenen en de aanwezigheid van duidelijke regels en routines in het gezin. Maar vooral de ervaring dat volwassenen in hun omgeving hun beloftes waarmaken!!!

Zou dit de reden zijn dat er zoveel Nederlanders zijn, die een gebrek aan zelfbeheersing vertonen? Hoe staat het namelijk met het nakomen van beloftes in de politiek?

René Diekstra bedankt voor dit verhelderende artikel.

ColumnReneDiekstra

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

2 reacties op “Zelfbeheersing en overheid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.