Categorieën
Dacht ik aan Wat vind jij/u

Vrienden


De relaties van individuen zijn traditioneel in te delen in:

 • gezinsleden
 • bloedverwanten in diverse graden,
 • vrienden,
 • buren,
 • kennissen,
 • buurtgenoten,
 • collega’s in de ruimste zin van het woord,
 • inwoners van dezelfde gemeente,
 • bekenden (mensen, die je herkent)’
 • bekende Nederlanders,
 • overige Nederlanders,
 • bekende overigen,
 • overige wereldburgers.

Deze indeling is -naar mijn mening- al sinds mensenheugenis gemeengoed, zij het in andere termen. Hij geeft ook een rangorde aan van aandacht, die je aan hen schenkt en betrokkenheid, die je voor hen voelt. Opvallend is dat vrienden heel erg hoog op de lijst staat!

Sinds Facebook kun je -denk ik- spreken van een enorme devaluatie van het begrip ‘vriend’. Facebook -en aanverwante social media- hebben de wedstrijd: ‘Wie heeft de meeste vrienden?’ geïntroduceerd en cultiveert dit nog steeds. Helaas wordt er door de meeste Facebook gebruikers geen onderscheid tussen ‘vrienden’ en ‘vrienden’ gemaakt.

Ik pleit er dan ook sterk voor de Facebook-‘vrienden’ te onderscheiden van die mensen van vlees en bloed waarin ik vertrouwen heb en waarmee ik persoonlijk over privé-zaken kan praten.

Laten we die Facebook-‘vriend(en)’ alsjeblieft “‘Facebooker(s)’ of iets dergelijks gaan noemen. Je kunt dan zelf een rangordeplaats aan hen toekennen.

Je wordt tegenwoordig trouwens ook al heel snel als ‘sponsor’ vriend genoemd, getuige de vele: ‘Vrienden van …’ clubs. Hiervan koop je zelfs het lidmaatschap! Ik hou de term ‘vriend’ toch liever exclusief!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.