Categorieën
Moet beter kunnen Wat vind jij/u

5 mei


Stommebevrijding
Peter Van Straaten Scheurkalender http://www.petervarstraaten.nl, http://www.deharmonie.nl

Heeft Peter van Straaten het sentiment van diverse jongeren t.a.v. bevrijdingsdag raak geparafraseerd of is het het echt het algemene gevoel van de jeugd, die in vrijheid is opgegroeid? De vrijheid, die zij als vanzelfsprekend aannemen en die het hen mogelijk maakt zelfs ‘hufterig gedrag’ te vertonen als ze dat zouden willen.

De generatie die de oorlog ‘aan den lijve’ heeft ondervonden  sterft langzaamaan uit en het herdenken ervan daarmee blijkbaar ook. Toch geeft het jaarlijkse Nationale vrijheidsonderzoek nog steeds een zeer groot draagvlak aan voor 4 en 5 mei.

Ik pleit al enige tijd voor een accentverschuiving: Jaarlijks de geboortedag van onze vrijheid: 5 mei 1945 vieren, met daaraan voorafgaand de traditionele 4 mei herdenking. Geen kruideniersachtig omgaan met vrije dagen. ELK JAAR vieren we de verjaardag van de vrede! Een officiële nationale feestdag! Een verjaardag vier je zonder discussie over hoe lang nog? Je viert hem zo lang het kan en elk jaar! En al zou het 300 jaar worden? Mooi toch!

Is elk jaar vieren moeilijk? Geen idee voor activiteiten? Zorg elk jaar voor een kunstmarkt op 5 mei. Kunst is toch ook vaak een vrijheids c.q. vredesuiting!

Ik hoop van harte dat we z.s.m. onze vredesverjaardag elk jaar op 5 mei kunnen vieren. Ik heb het idee al verstuurd naar het Nationale Comité 4 en 5 mei en wil ook een burgerinitiatief starten. Daarvoor zijn 40.000 namen,  adressen en geboortedata van personen ouder dan 18 jaar, met de Nederlandse nationaliteit voor nodig. Dit mogen ook digitale steunbetuigingen zijn. Ik verwacht veel medestanders en ook positieve geluiden van onze koning.


Kan dat via deze weg? We zullen zien. Share en like dit blog en geef uw naam, adres en geboortedatum door.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

3 reacties op “5 mei”

Ik 4 mijn verjaardag al jaren niet meer. Verder 4 ik natuurlijk wel 8 okober, waar op 7 oktober geen dodenherdenking aan vooraf gaat. Dat herdenken is nutteloos zolang we er niets van leren en aanvalswapens als de JSF aanschaffen om onze nieuwe virtuele bezetters (o.a. Coca Cola, Levi’s en McDonalds) te plezieren.

Jammer. Ik was ook erg pessimistisch aan het eind van de vorige eeuw. Toch hoop ik dat de huidige snelle wereldwijde communicatie er voor kan zorgen, dat een nieuw mondiaal conflict kan worden voorkomen. Voorlopig is 68 jaar vrede voor Nederland al een langere pauze dan die tussen de twee wereldoorlogen! Wat mij betreft moeten we dit zo houden, liefst tenminste 300 jaar! Vrijheid is niet vanzelfsprekend en ‘Vrede’ een werkwoord. Wat mij betreft een streven, dat nooit mag worden opgegeven! En Alkmaars ontzet is toch ook een zinvolle op historie gestoelde traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.