Categorieën
Dacht ik aan Wat vind jij/u

5 mei


We naderen de voor vele Nederlanders zeer belangrijke data in het jaar. Nee, ik doel niet op koninginnedag of koningsdag, die gaan over enkele personen, die toevallig uit een bepaalde schoot zijn voortgekomen. Nee ik doel op een aantal dagen, die op ontelbaren steeds weer diepe indruk maken en met diepe emoties worden beleefd: 4 en 5 mei.

Als lid van het plaatsdelijke 4 en 5 mei Comité word ik regelmatig geconfronteerd met de vraag: “Hoe lang moeten we nu eigenlijk die Tweede Wereldoorlog blijven herdenken?” “We herdenken toch ook de Tachtigjarige oorlog niet meer.”

Een vraag, die ik steevast beantwoord met: “Wees blij, dat we nog steeds die oorlog herdenken en ik hoop nog heel veel jaren, want kennelijk herdenken we de laatste oorlog!

https://i0.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/0b17879b122b8028a6adc3660f29b9c1.jpgToch heb ik wel moeite met deze regelmatig terugkerende vraag. De generatie van mensen die de oorlog heeft meegemaakt sterft langzaam uit en de nakomende generatie kan zich vaak geen voorstelling maken van wat tijdens zo’n periode gebeurt. “Waarom deze ophef, waarom telkens weer?” wordt dan -voor hen- een terechte vraag.

Als we nu eens zorgen voor een accentverschuiving:

Op 4 mei herdenken blijven we natuurlijk al die doden herdenken. Maar op 5 mei vieren we ELK JAAR! de geboorte (op 5 mei 1945) van onze vrijheid/vrede!

Een verjaardag vier je ELK JAAR. Er is niemand, die hierbij vraagtekens zet. En… voorafgaand aan deze verjaardag, sta je 2 minuten stil bij al diegenen, die gestreden hebben voor deze vrijheid/vrede. Ook bij diegenen, die nu nog steeds de vrijheidsstrijd (tijdens vredesmissies bijvoorbeeld) met hun leven hebben moeten bekopen.

Bovenstaande suggestie heb ik al maanden geleden doorgegeven aan het Nationale Comité 4 en 5 mei. Hij wordt bekeken en in de groep besproken. Wellicht is het voor Willem Alexander, nu hij op de troon komt, een kleine moeite deze accentverschuiving in de beleving van 4 en 5 mei als één van zijn daden in de analen te laten bijschrijven.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.