Categorieën
Dacht ik aan Manageritus Moet beter kunnen Politiek

CPB en politiek


cpbSturen op cijfers. De politiek valt stil vlak voor het CPB haar (kwartaal)cijfers bekend maakt. Een kabinet/coalitie kan pas worden geformeerd als de onderhandelingsresultaat zijn doorgerekend door de rekenkamer.
Het illustreert dat de politiek volledig wordt beheerst door deze cijfers. Helaas, ik heb het in andere blogs ook al diverse malen aangeroerd: in het leven is lang niet alles in getallen te vangen.

Toen ik werkte op de automatiseringsafdeling van een woningcorporatie wilde het management de telefoongesprekken met de bewoners in kaart brengen en dus werden met de stopwatch maandenlang alle telefoongesprekken geklokt.

Het leidde tot een maximaal aantal keren dat een telefoonbel mocht overgaan. Een maximale tijd dat een gesprek mocht duren en telefonistes die niet meer een beller -die ‘over de rode’ was- konden laten uitrazen. Het werd een aantal telefonistes, die hier niet mee overweg konden te veel en er kwam een geautomatiseerd telefoonsysteem. Ja, zo een met: kies 1 voor dit, kies 2 voor dat. Z’n systeem dat door geen enkele beller wordt gewaardeerd, (“Ik wil iemand aan de telefoon!”) maar voor het management gepresenteerd als de ideale ‘meetbare’ oplossing!

Maar geeft dit wel goede cijfers? Hoeveel bellers gooien bij het eerste computerstemgeluid de hoorn niet op de haak? Hoeveel klachten komen er niet bij Kassa, Radar enz. over de telefonische bereikbaarheid van klantenservice diensten van welk bedrijf dan ook steeds weer op televisie?

Voordat automaten in staat zullen zijn empaties te reageren op een geëmotioneerd mens, zijn we decennia verder. Waarschijnlijk zullen ze er nooit toe in staat zijn.

Daarom… management is cijferwerk. Sturen op kengetallen. Per definitie ontbreekt in management de
menselijke maat. Kijk maar naar de interim-managers, die worden ingehuurd -en na afloop rijkelijk beloond- om (vaak flinke aantallen,vooral ‘dure trouwe’) personeelsleden een bedrijf uit te werken!

Politiek is geen management. Hoe graag de politici dit ook, technocraat als ze vaak zijn, zouden willen!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.