Categorieën
Financieel Moet beter kunnen Politiek

Waarde


Wat is de ‘waarde’ van:
Gebruiksvoorwerpen
Arbeid
Diensten
Kunstwerken
Relaties

Is de ‘waarde’ altijd uit te drukken in geld?

Voorbeelden:
’n wereldberoemd schilderij in één museum. Als we deze waarde in geld uitdrukken is dat astronomisch, maar oninbaar.
Een standbeeld in brons. Onherkenbaar gesloopt, slechts de materiaalwaarde, maar op de plek waar het stond: onbetaalbaar!

Waarde van vrijwilligerswerk? Géén geld, want de vrijwilliger doet het gratis. Maar vaak onbetaalbaar voor degeen die het doet of ontvangt.

Relaties, gezondheid, tevredenheid, gesprekken? Het is duidelijk: In onze maatschappij wordt de ‘geldwaarde’ onterecht als dé enige waarde aanvaard.

Onterecht, omdat hiermee economische factoren van gigantische betekenis onvoldoende worden meegewogen in beleid en niet kwantificeerbaar zijn.

We zien ook dat enorme geldelijke overwaardering plaatsvindt, zie de bonussen, topsalarissen, bedragen die worden geboden op veilingen, transferbedragen voor sporters, en beloningen voor topsporters.

Als je dan bedenkt, dat soldaten vroeger werden betaald in zout. Dat na de Tweede Wereldoorlog geld verbeurd werd verklaard. Dat geld een  ruilmiddel is dat niet meer, zoals oorspronkelijk bedoeld, gedekt wordt door een waarde in opgeslagen goud.
Dan wordt het hoog tijd dat ’n herwaardering plaatsvindt, waardoor onterecht verkregen geld weer gebeurd verklaard kan worden. Al het niet bestaande geld kan worden weggecijferd: opties, obligaties, garantstellingen, emissie-equivalenten, noem maar meer fictieve financiële producten op, die ongrijpbaar zijn en met ‘succes’ de financiële markten hebben overwoekerd.

Uithuilen en opnieuw beginnen. Het is echt wel mogelijk, maar de ‘bezitters’ zullen dit waarschijnlijk niet kunnen waarderen. Gelukkig zijn zij slechts 1% van de wereldbevolking!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.