Wat is de ‘waarde’ van:
Gebruiksvoorwerpen
Arbeid
Diensten
Kunstwerken
Relaties
Is de ‘waarde’ altijd uit te drukken in geld?
Voorbeelden:
’n wereldberoemd schilderij in één museum. Als we deze waarde in geld uitdrukken is dat astronomisch, maar oninbaar.
Een standbeeld in brons. Onherkenbaar gesloopt, slechts de materiaalwaarde, maar op de plek waar het stond: onbetaalbaar!
Waarde van vrijwilligerswerk? Géén geld, want de vrijwilliger doet het gratis. Maar vaak onbetaalbaar voor degeen die het doet of ontvangt.
Relaties, gezondheid, tevredenheid, gesprekken? Het is duidelijk: In onze maatschappij wordt de ‘geldwaarde’ onterecht als dé enige waarde aanvaard.
Onterecht, omdat hiermee economische factoren van gigantische betekenis onvoldoende worden meegewogen in beleid en niet kwantificeerbaar zijn.
We zien ook dat enorme geldelijke overwaardering plaatsvindt, zie de bonussen, topsalarissen, bedragen die worden geboden op veilingen, transferbedragen voor sporters, en beloningen voor topsporters.
Als je dan bedenkt, dat soldaten vroeger werden betaald in zout. Dat na de Tweede Wereldoorlog geld verbeurd werd verklaard. Dat geld een ruilmiddel is dat niet meer, zoals oorspronkelijk bedoeld, gedekt wordt door een waarde in opgeslagen goud.
Dan wordt het hoog tijd dat ’n herwaardering plaatsvindt, waardoor onterecht verkregen geld weer gebeurd verklaard kan worden. Al het niet bestaande geld kan worden weggecijferd: opties, obligaties, garantstellingen, emissie-equivalenten, noem maar meer fictieve financiële producten op, die ongrijpbaar zijn en met ‘succes’ de financiële markten hebben overwoekerd.
Uithuilen en opnieuw beginnen. Het is echt wel mogelijk, maar de ‘bezitters’ zullen dit waarschijnlijk niet kunnen waarderen. Gelukkig zijn zij slechts 1% van de wereldbevolking!