Categorieën
Financieel Moet beter kunnen Politiek Wat vind jij/u

Uitpersen


Wat zijn consumenten, die zo belangrijk zijn om de crisis te bezweren, als we de politici moeten geloven?
Zijn dit de ‘koningen’, zoals klanten vroeger werden genoemd?
Of zijn dit de ‘prooien’ in het ‘spel’ van vraag en aanbod in de hedendaagse markt? Hypotheekaanbieder Obvion benoemt dit ‘onderbuikgevoel’ in zijn actuele tv-commercial.

Ik ga er -wellicht tegen beter weten in- nog steeds van uit dat een vakman die ik advies vraag of een offerte, mij het voor mij best passende aanbiedt, zonder dat ik mij zorgen hoef te maken dat hij mij het vel over de neus  haalt.

Het motto van de hedendaagse handel lijkt: “Vraag zoveel als de “gek” (consument) er voor geeft.”  “Zet iets tegen een (te) hoge prijs in de markt en geef met ‘marketing’ je product een ‘hebbedingstatus’. Je winst kan verdubbelen!

Exorbitante winsten zijn diep geworteld in onze economie, maar hebben deze nog te maken met de oeroude economische wet: grondstof + arbeid + onkosten + winstmarge = verkoopprijs?

Voorbeelden?
Merkkleding; olieprijzen; gadgets; prijsafspraken; luxe-artikelen; diensten; ‘dure merken’, ga zo maar verder.

Carnaval Loulé Portugal
Carnaval Loulé Portugal

De consument kun je uitknijpen! Degene die de (te hoge) vraagprijs betaalt, bepaalt de marktwaarde. En deze is vaak absoluut onafhankelijk van de kostprijs, de kwaliteit of een mogelijk te grote winstmarge.

En de politiek?
Al decennia lang doet deze precies hetzelfde. (BTW, accijns, enz.) Wanneer komt ze weer eens echt op voor haar kiezers en beschermt zij de consument in de ‘vraag en aanbod markt’, gebaseerd op prijzen die de gek er voor geeft.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.