Categorieën
Eigenlijk te gek Politiek Wat vind jij/u

Privatisering


Nu ook ons drinkwater??
De Europese politici verkopen -onder het mom van concurrentie die de prijs omlaag zou moeten brengen- onze watervoorziening.
Blijkbaar een potentiele melkkoe voor multinationals, die al in de rij lijken te staan om hier hun winst te gaan maken. Want hoe je het ook wendt of keert, dat is toch hun doelstelling!

Ik heb al vaker gepleit tegen het privatiseren van nutsbedrijven. Helaas verrijkten (Nederlandse en Europese) politici zich de afgelopen jaren over de ruggen van hun inwoners met de verkoop van nutsbedrijven. Met voor consumenten vaak zeer ongewenste gevolgen, zoals graaiende managers en meer dan eens juist prijsverhogingen!

Wij, de consumenten moeten ons elk jaar sufrekenen om over te stappen naar de goedkoopste/slimste/gewiekste/meest ondoorzichtige stroomleverancier. Ook deze privatisering ging gepaard met het opsplitsen van een verantwoordelijk bedrijf in diverse volledig van elkaar afhankelijke zelfstandige bedrijven met extra directeuren. Stroomstoringen werden vroeger nauwelijks opgemerkt, doordat in een fractie van een seconde werd doorgeschakeld. Door bezuinigingen(?) lijken ze tegenwoordig frequenter voor te komen en vooral langer te duren.

Ons afval wordt opgehaald door diverse afvalbedrijven, waarbij ook al is gebleken dat ook zij streven naar winstmaximalisatie en zich niet altijd houden aan de voorschriften t.a.v. een milieuverantwoordelijke verwerking. Ja zelfs het schandalig afvoeren naar ontwikkelingslanden is al voorgekomen.

Iedere forens ondervindt bijna dagelijks de nadelen van het door Europa verplicht opsplitsen van personentransportbedrijven en de wanorde bij ‘onverwachte’ gebeurtenissen.

Onze PTT is ontdaan van zijn be-edigde trotse postbeamten. Wegbezuinigd door diverse elkander beconcurrerende bedrijven met vele onderbetaalde, parttimers. Van prijsverlagingen heb ik nog niets gemerkt. Wel van een toename van verkeerd bezorgde en zoekgeraakte post. En… er komt nu 3x per dag een bezorger iets bij in in de brievenbus deponeren.
Ook de communicatiewereld is er niet transparanter op geworden. Consumenten kunnen wel kiezen, maar onduidelijk is meestal of dit de leverancier is van het door hem if haar gewenste product. Consumentenorganisaties hebben meer dan een dagtaak aan het inventariseren en doorgeven van de klachten over bereikbaarheid en service van deze branche.

Wordt deze bloemlezing nu uitgebreid met drinkwater? De privatisering van nutsbedrijven is mijns inziens eerder een vloek dan een zegen en geeft aan de consument meestal niet de voordelen die worden beloofd. Welke ondoorzichtige lobbies en ongezegde argumenten spelen mee in de discussies in Europa, landelijk, provinciaal en zelfs op gemeentelijk niveau. Geldelijk gewin is er in ieder geval wel een van.

Houd vooral goed in de gaten welke politieke partijen deze trend willen keren en privatiseringen (zeker van nutsbedrijven) willen terugdraaien.

Het is dan mijn inziens niet moeilijk te beslissen welk vakje u rood moet maken!
Volgens mij is dit item trouwens wel rijp voor een referendum!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Één reactie op “Privatisering”

Schijnt grondwettelijk verankerd te zijn dat juist drinkwater niet geprivatiseerd mag worden. Moet er inderdaad niet aan denken. Voor je het weet komt er bagger uit de kraan tegen hogere kosten, en ben je verplicht (nog duurder) schoon water uit flesjes aan te schaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.