Categorieën
Dacht ik aan Eigenlijk te gek Manageritus Moet beter kunnen

Vrijwilligers en vrijwilligers


vrijwilligersbedanktVrijwilligers, het cement van onze samenleving.
Zonder vrijwilligers staan vele organisaties in de kou.
Vrijwilligers zijn onbetaalbaar!

Zo maar een aantal ‘kreten’ van politici en bestuurders. Maar of deze het vrijwilligerwerk ook echt ‘waarderen’ blijkt lang niet altijd het geval.

Een schets van een aantal organisaties met vrijwilligers:
1. Een voetbalvereniging.
2. Een bejaardentehuis.
3. Een hulporganisatie.
4. Een productiebedrijf

(Voetbal)verenigingen zijn vaak volledig vrijwillig, soms met enige personen op de loonlijst. Het beleid wordt bepaald door een vrijwillig bestuur, of een overkoepelende stichting, ook vaak met een vrijwillig bestuur. Heel vaak gaat het er zeer democratisch aan toe en kunnen vrijwel alle vrijwilligers hun ei kwijt.

Bij een bejaardentehuis ligt de zaak vaak volledig anders. Werden voorheen alle taken met betrekking tot de ouderen verzorgd door betaald personeel en werd er streng op toegezien dat vrijwilligers geen ‘personeel verdringende’ taken uitvoerden. Tegenwoordig is er dankzij bezuinigingen een groot aantal vrijwilligers werkzaam in deze instellingen. Er is nu juist sprake van zorgwerkzaamheden waaraan -zo wordt gezegd- het personeel niet (meer!) toekomt.
De vrijwilligers springen bij en worden soms zelfs gewoon ingeroosterd! Hier is sprake van een inmiddels ingeburgerde scheefgroei. Soms worden de vrijwilligers zelfs betaald! Meestal put het management zich uit in complimentjes en bedankjes. “Zonder u kunnen we niet datgene bieden wat zo nodig is.” Hoe schrijnend wil je het hebben?

Een hulporganisatie is vaak een georganiseerd verband van een aantal vrijwilligers met hetzelfde ideaal. Soms geinstitutionaliseerd zoals Rode Kruis, Reddingsbrigade en KNRM. Een professionele organisatie is opgezet om het vaak riskante reddingswerk zo goed mogelijk te faciliteren en opleidingen te verzorgen. De vrijwilligers zijn gedreven om mensen in nood te helpen en zijn blij met alle ondersteuning die hiervoor beschikbaar is.

Een productiebedrijf is vaak een moeilijk geval, zeker voor concurrerende bedrijven in dezelfde sector. Niet zelden worden ze gezien als oneerlijke concurrenten. Echt schrijnend wordt het als door leidinggevenden opdrachten aan de vrijwilligers worden verstrekt en door hen wordt gezegd: “Ze moeten niet zeuren, ze kunnen hun hobby toch uitoefenen!” Vrijwilligers kan en mag je niet als werknemer aanspreken.
Als leidinggevende zou je vrijwilligers van goed gereedschap moeten voorzien, moeten stimuleren, regelmatig ‘schouderklopjes’ geven en natuurlijk verschrikkelijk blij moeten zijn dat vrijwilligers voor nop de werkzaamheden uitvoeren, die door professionals uitgevoerd vaak een fikse uitgavenpost vormen. Helaas zie je dit juist bij productiebedrijven vaak niet en worden de vrijwilligers niet alleen door de betaalde werknemers als concurrenten gezien, maar -ook door de leiding- eigenlijk als ‘schlemielen’. Want wie verricht nu gratis de werkzaamheden waarvoor een ander (vaak flink veel) geld vraagt!!!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.