Categorieën
Financieel Moet beter kunnen

Nieuwe solidariteit


Ronald Beltzer is hoogleraar arbeid aan de Universiteit van Amsterdam en waarschijnlijk nog jong. Hij vraagt namelijk een loonoffer van de oudere. Zo’n 10% zou redelijk zijn. Demotie moet volgens hem de vastgelopen Nederlandse arbeidsmarkt uit het slop trekken. Hij noemt dit ‘Nieuwe solidariteit’.

Ik ervaar al jaren dat begrippen als: solidariteit, saamhorigheid en sociaal zo langzamerhand aan het vervagen zijn en alles draait om egoïsme, eigenbelang, gewin en persoonlijk succes.
solidariteitsheffing
Jarenlang heeft men de ‘Solidariteitsheffing’ van mijn salaris afgetrokken. Een heffing om vooral jongere collega’s in het onderwijs aan de bak te helpen. Een heffing die nauwelijks extra banen opleverde. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat een fiks deel is gegaan naar de meerverdieners in het onderwijs, of gewoon de onverzadigbare staatskas.

Het moge duidelijk zijn: er zijn momenteel ook al zeer veel jonge succesvolle veelverdieners. Het ontbreekt hen vaak aan niets, en het wordt als zeer vanzelfsprekend ervaren dat zij zich kunnen wentelen in luxe. Ze werken er toch immers hard voor!

Waarom wordt door Ronald Belzer daarom niet gepleit voor matiging van de hogere beloningen i.p.v. het afwentelen van de crisis op een leeftijdsgroep?

Werd je niet het gelukkigst van een bruto maandinkomen van ongeveer 2500 euro?

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.