Categorieën
Eigenlijk te gek

Communicatie en frequenties


Onlangs werd ik pijnlijk geconfronteerd met het verschijnsel filtering op frequenties waarop (ook) intermenselijke communicatie wordt gevoerd.

KritiekWaarderingsfilterBlijkbaar zijn er filters, die (onwillekeurig kunnen) worden ingeschakeld om de negatieve toon in berichten door te laten en filters die het tegengestelde doen. Het KRITIEK-filter laat je hersenen focussen op opmerkingen, intonaties, non verbale uitingen en dergelijke, die alles als kritiek en aanvallend laten klinken. Het WAARDERINGS-filter daarentegen interpreteert exact dezelfde informatie als positief en stimulerend.

Concreet
De laatste tijd vatte ik alle vernieuwingsplannen van de organisatie waarbij ik ben aangesloten als kritiek op wat tot dan toe gebeurde en bedreigend voor mijn aandeel in deze gang van zaken. Het bestuur beschouwde ik als de boosdoener en ik begon het contact met de leden te mijden.
Tot een uren durend telefoongesprek op kerstavond met één van deze bestuursleden mij in verwarring bracht. In dit gesprek werd ik opmerkzaam gemaakt op de signalen, die ik onjuist had geïnterpreteerd.

Misinterpretatie
Het bleek dat het bestuur mij -zoals dit bestuurslid mij verzekerde i.t.t. wat ik dacht- juist graag binnen  de boot wilde houden en zeer waardeerde wat ik tot nog toe had gedaan voor de organisatie. Hun streven was mij juist mijn activiteiten -weliswaar in een andere context- te laten voortzetten. D.m.v. een andere organisatie wilde het bestuur proberen vastgelopen overlegstructuren weer vlot te trekken.

In het gesprek hield zij mij voor dat mijn antenne voor kritiek erg gevoelig en mijn antenne voor waardering niet juist stond afgesteld. Aangezien het echter om hetzelfde signalen gaat moeten er filters in het spel zijn. Ik hoef dus geen nieuwe antennes aan te schaffen of beter te richten, maar slechts uit de signalen de juiste boodschap te filteren door de filters goed in te stellen om het zuiverste signaal te kunnen  waarnemen.

Je bent nooit te oud om te leren!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.