Categorieën
Bloggen Dacht ik aan Democratie

Vrijheidsstrijders


Tijdens de Tweede Wereldoorlog, onze laatste oorlog die uitmondde in de vrede van Wageningen op 5 mei 1945, zijn vele mensen moedig bezig geweest met actief verzet en protest tegen de bezetter.

Dit wordt jaarlijks herdacht met 2 minuten stilte om 20:00 uur op 4 mei. Velen zijn de mensen, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven, nog steeds intens dankbaar. De generatie van na de oorlog kan zich dit vaak niet meer voorstellen en stelt zich dan de vraag: “Waarom?” en beschouwt hun vrijheid als een vanzelfsprekendheid.

fakkellos
Peacepin?

Momenteel zijn er ook vele moedige vrijheidsstrijders, die de oorlog wel hebben overleefd, overleden. Zij rusten in een anoniem graf in tegenstelling tot de vrijheidsstrijders, die in de oorlog zijn omgekomen en op indrukwekkende oorlogsbegraafplaatsen liggen. Soms zijn echter de daden van de na de oorlog overleden vrijheidsstrijders nog heroischer. Ik heb het Nationaal Comité 4 en 5 mei voorgesteld een vrijheidsspeld (wellicht internationale Peacepin) in te stellen, die als erkenning kan worden bevestigd op de grafsteen van de na de oorlog overleden vrijheidsstrijders, of zelfs in leven nog gedragen zou mogen worden.

Vanzelfsprekend zal een dergelijk kenteken (speld/onderscheiding) gecontroleerd moeten worden uitgegeven. Hierin zie ik een taak voor het Nobelcomité als uitreiker van de Nobelprijs voor de vrede. Dit Comité kan onderzoek hieromtrent financieren en verrichten en een register bijhouden van personen die zich uitzonderlijk, vaak met gevaar voor eigen leven, hebben ingezet voor de vrede.

Ik ken uit eigen kring vele personen die voor een dergelijk blijk van waardering in aanmerking komen en hoop dan ook vurig dat dit voorstel ernstig in overweging zal worden genomen. Ik heb aangegeven dat ik graag mee wil werken aan de realisering.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Één reactie op “Vrijheidsstrijders”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.