Categorieën
Bloggen Dacht ik aan Politiek Wat vind jij/u

Vier de verjaardag van de vrede!


Het Comité 4 en 5 mei Velsen organiseert elk jaar de 4 mei herdenking in de gemeente Velsen en elke 5 jaar bevrijdingsdag. Regelmatig worden we geconfronteerd met de vraag waarom we na meer dan 65 jaar nog steeds de Tweede Wereldoorlog moeten blijven herdenken? We herdenken toch ook de 80-jarige oorlog niet meer?

fakkellosOm voor eens en altijd van deze discussie te zijn verlost heb ik in oktober 2012  het Nationaal Comité 4 en 5 mei voorgesteld het accent te gaan leggen op de geboorte van onze vrijheid/vrede. Juist dit te vieren in plaats het jaarlijks 2 minuten stilstaan om  de slachtoffers te herdenken die onze vrijheid heeft gekost.

Er is immers geen enkele discussie over het vieren van een verjaardag? Al wordt deze 300 jaar gevierdGraag!!! De avond voorafgaand aan de verjaardag van de vrede -voor ons land 5 mei- worden dan op 4 mei om 20:00 uur de offers herdacht die hiervoor zijn gebracht. Een verjaardag vier je vanzelfsprekend elk jaar en niet eens in de 5 jaar als Nationale (vrije) feestdag!

Het is een verschuiving van de aandacht, die de steeds weer terugkomende discussie over hoe lang we moeten blijven herdenken totaal overbodig maakt.

En… het is internationaal! Elk land maakte een dergelijk proces wel eens mee, of is nog verwikkeld in een strijd er naar toe. Recent voorbeeld Libië!

Deze viering is bovendien gebonden aan het voortbestaan van de vrede. Zou die onverhoopt ten einde komen, dan wordt de nieuwe vrede na afloop van het conflict automatisch weer een nieuwe geboortedag van de vrede/vrijheid!

Vrijheid spreek je af! (Thema van de nationale herdenking van 2013)

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.