Categorieën
Bloggen

Het is allemaal zo dubbel!


Wat streven politici tegenwoordig na?

 • Is dat het vervullen van de wensen van/beloften aan hun kiezers?
 • Is dat het ‘landsbelang’?
 • Zijn dat de belangen van de economie?
 • Zijn dat de belangen van de kapitaalverstrekkers (lees: rendementsnajagers, winstmaximalisatoren)?
 • Zijn dat soms louter hun eigen carrierebelangen?

Ik constateer, dit lijstje doornemend, dat er tegenstrijdigheden in voorkomen.  Je kunt onmogelijk meerdere belangen dienen.

 • Neem nu de Jojo-ende brandstofprijzen. Al jaren afhankelijk van de grillen en nukken van naar maximale winst hengelende beleggers.
 • Neem nu de tabaksindustrie, die ongestraft verslavende additieven aan hun dodelijke product mag toevoegen.
 • Neem nu de banken, waar graaiers en hebbers nog steeds met een mager “foei” worden bestraft, maar niet aangepakt. Laat staan ‘geplukt’.
 • Neem nu de nuts- en overheidsbedrijven, waar de privatisering dezelfde sentimenten in de top hebben doen oplaaien.
 • Neem nu de arrogantie, die politici ingeeft, dat ze het beste doen, in ieders belang en zonder kritisch kijken naar het eigen handelen, dat vaak resultaatloos en/of tijdelijk is en ongelooflijk veel geld kost. (Dat wel door belastingbetalers moet worden opgehoest).
 • Neem nu het gemak, waarmee de extra kosten van het politieke handelen worden doorberekend aan de belastingbetaler.
 • Neem nu de WOZ inkomsten, die jarenlang gebaseerd waren op de waarde van een woning en nu -bij dalende woningprijzen- plotseling op een andere basis worden berekend en dus voor de belastingbetaler geen voordeel opleveren.

Ik heb het al vaker genoemd: Politici belijden andere dingen dan die ze nastreven. Een dubbele agenda dus en altijd ten koste van de grote massa.

Want… ik moet steeds weer denken aan de opmerkingen van economen en (dus ook) politici:

 • ‘Je kunt wel bij de meest draagkrachtigen een flinke bijdrage halen, maar bij de grote massa een kleinere bijdrage innen levert meer op!’
 • ‘De draagkrachtigen vinden meestal wel mogelijkheden de ‘extra kosten’ ook weer (via ‘slimme’ belastingtrucs) terug te krijgen, zodat er weinig van de extra opgelegde bijdrage overblijft.’
 • ‘Daarom heeft het weinig zin de veelverdieners aan te pakken en doen we het dus maar niet.’
 • ‘We willen wel dat er: minder gerookt wordt; zuiniger met energie wordt omgesprongen; minder gebruik van de auto wordt gemaakt, maar… we kunnen de accijns niet missen!’ Dus: rook graag zoveel je wilt, verspil energie en rij zoveel mogelijk auto. Dat is beter voor onze portemonnee!

Het is allemaal zo dubbel!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.