Wat streven politici tegenwoordig na?
- Is dat het vervullen van de wensen van/beloften aan hun kiezers?
- Is dat het ‘landsbelang’?
- Zijn dat de belangen van de economie?
- Zijn dat de belangen van de kapitaalverstrekkers (lees: rendementsnajagers, winstmaximalisatoren)?
- Zijn dat soms louter hun eigen carrierebelangen?
Ik constateer, dit lijstje doornemend, dat er tegenstrijdigheden in voorkomen. Je kunt onmogelijk meerdere belangen dienen.
- Neem nu de Jojo-ende brandstofprijzen. Al jaren afhankelijk van de grillen en nukken van naar maximale winst hengelende beleggers.
- Neem nu de tabaksindustrie, die ongestraft verslavende additieven aan hun dodelijke product mag toevoegen.
- Neem nu de banken, waar graaiers en hebbers nog steeds met een mager “foei” worden bestraft, maar niet aangepakt. Laat staan ‘geplukt’.
- Neem nu de nuts- en overheidsbedrijven, waar de privatisering dezelfde sentimenten in de top hebben doen oplaaien.
- Neem nu de arrogantie, die politici ingeeft, dat ze het beste doen, in ieders belang en zonder kritisch kijken naar het eigen handelen, dat vaak resultaatloos en/of tijdelijk is en ongelooflijk veel geld kost. (Dat wel door belastingbetalers moet worden opgehoest).
- Neem nu het gemak, waarmee de extra kosten van het politieke handelen worden doorberekend aan de belastingbetaler.
- Neem nu de WOZ inkomsten, die jarenlang gebaseerd waren op de waarde van een woning en nu -bij dalende woningprijzen- plotseling op een andere basis worden berekend en dus voor de belastingbetaler geen voordeel opleveren.
Ik heb het al vaker genoemd: Politici belijden andere dingen dan die ze nastreven. Een dubbele agenda dus en altijd ten koste van de grote massa.
Want… ik moet steeds weer denken aan de opmerkingen van economen en (dus ook) politici:
- ‘Je kunt wel bij de meest draagkrachtigen een flinke bijdrage halen, maar bij de grote massa een kleinere bijdrage innen levert meer op!’
- ‘De draagkrachtigen vinden meestal wel mogelijkheden de ‘extra kosten’ ook weer (via ‘slimme’ belastingtrucs) terug te krijgen, zodat er weinig van de extra opgelegde bijdrage overblijft.’
- ‘Daarom heeft het weinig zin de veelverdieners aan te pakken en doen we het dus maar niet.’
- ‘We willen wel dat er: minder gerookt wordt; zuiniger met energie wordt omgesprongen; minder gebruik van de auto wordt gemaakt, maar… we kunnen de accijns niet missen!’ Dus: rook graag zoveel je wilt, verspil energie en rij zoveel mogelijk auto. Dat is beter voor onze portemonnee!
Het is allemaal zo dubbel!