Categorieën
Financieel Moet beter kunnen Politiek

Rijk zijn is geen ziekte!


Waarom moet ik dan meer geld betalen voor de zorg? Bij het aantreden van het nieuwe kabinet is er weer ‘ns een discussie losgebarsten over nivellering, solidariteit enz… Oneigenlijke argumenten, misbruiken van feitelijke gegevens, stemmingmakerij, het is allemaal weer aan de orde van de dag. Maar….

  • Wat is het verschil tussen ‘luxe inleveren’ en ‘minder eten’?
  • “De sterkste schouders die de zwaarste lasten beter kunnen dragen!”
  • Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap.)
  • Ieder moet een steentje bijdragen. (Moet elk steentje voor iedereen gelijk zijn, of mag er verschil zijn tussen het steentje van een miljardair en dat van een schoonmaker?)
  • Het profijtbeginsel. (Moet ik als ik geen auto heb meebetalen aan wegenbouw? Moet ik als ik nooit ziek ben meebetalen aan de zorg?)

De ophef vanuit de VVD-achterban spreekt boekdelen. De meesten herkennen zich in: “Ieder voor zich en God voor ons allen”. “Vrijheid vul ik zelf in”. “Onze democratische vijheid geeft mij de legitimatie alles te doen in mijn voordeel ongeacht de gevolgen voor een ander”.

De adel van vroeger ‘voelde’ haar verantwoordelijkheid t.o.v. de maatschappij. Traditionele bedrijven/werkgevers ‘voelden’ zich verantwoordelijk voor de werkgelegenheid in hun gemeenschap. De ‘nieuwe rijken’ van tegenwoordig hebben deze verantwoordelijkheid nog nooit gevoeld. Zij achten het vanzelfsprekend te mogen genieten van hun rijkdom. Lopen er tegenwoordig weer danig mee te pronken. Zie de glamourprogramma’s en de miljonairfairs.

Winstmaximalisatie voor de kapitaalverstrekkers is het motto voor de huidige multinationals. Speculanten die net zo gemakkelijk aankopen als verkopen naargelang het rendementsrisico, kunnen zelfs een faillissement van complete landen veroorzaken!

‘Wie niet gokt steelt of erft, blijft arm tot hij sterft’. Rechtvaardige (verklaarbare en verdedigbare) beloning van werkzaamheden of prestaties!  Welke rijke kan met zijn hand op het hart verklaren dat zijn rijkdom is verkregen zonder anderen te benadelen?

Ik zou o zo graag deze laatste opmerkingen ‘ns in de discussie betrokken willen zien!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.