Categorieën
Eigenlijk te gek Wat vind jij/u

Laten we ons in de maling nemen?


Het is al jaren vaak niet meer zo, dat als je een ´deskundige´ raadpleegt, je precies het advies krijgt dat exact is toegesneden op jouw vraag.

Momenteel komt het helaas vaker voor dat je dan het advies krijgt dat het voordeligst is voor de ´deskundige´, of dit nu een detaillist is, een bankier of een aannemer.

In mijn HBS-tijd kregen we tijdens de lessen economie te horen hoe een prijs van een product tot stand komt (Kostprijs + kosten + redelijke winstmarge). Sinds jaren wordt een product ´in de markt gezet´ voor een prijs die de gek er voor geeft! Het consumentisme met zijn vrije marktwerking zonder enige grenscontrole is geboren.

Winstmarges worden zonder problemen verhoogd tot zover het kan, en dan iets naar beneden bijgesteld. Bonussen hebben alle proporties verloren. De hogere salarissen hebben geen enkele relatie meer tot de ´prestatie´ die er tegenover staat, (brandstof)prijzen hebben niets meer met de oude econimische wetten te maken en…
geen consument, die het (nog) kan betalen, die er wakker van ligt!

Maar ach, in de Griekse oudheid wisten ze het al: `Geef het volk brood en spelen´. De media werken er naar hartelust aan mee en hoe gekker, duurder, exorbitanter of excentrieker, hoe beter. De Nederlandse overheid gelooft al jaren in de vrije marktwerking en blijft er kin geloven ondanks de fiasco´s met de privatisering van vooral de nutsvoorzieningen. Als consument zijn we er nog niet vaak echt wijzer van geworden. In de postsector, de schoonmaakbranche en de zorg zijn voorbeelden te over dat de privatisering voornamelijk veel banen heeft gekost.

Het moet echt anders, maar, dan moeten we het als consumenten wel gezamenlijk doen! Solidariteit, gezamenlijke actie, maar… hoe komen we met z´n allen tot zo´n actie? We hebben toch ons brood en de media!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.