Categorieën
Gemeentelijk Politiek

PVV in Velsen eerste!


De politiek moet zich voor de zoveelste keer weer ‘ns flink achter de oren krabben. U heeft waarschijnlijk op de voorpagina’s van de kranten al wel gelezen dat er door de kiezers rake klappen zijn uitgedeeld aan de gevestigde politieke partijen. In Velsen komt de klap nog harder aan!

De Velsense uitslag (IJC 5 juni 2009):

67548 inwoners

Europa ’09 
 

Europa ’04

   
   %  stemmen % verschil  
 Kiesgerechtigden   51183
     
 opkomst  34,5  17670  37,3 -2,8  
PVV
 21,3   3737    +21,3  
 CDA  15,4   2715  20,3 -4,9  
 PvdA  14,0  2462  26,7 -12,7
 
 D66  11,7  2054  4,6 +7,1  
 VVD   11,6  2033  13,8 -2,2  
 GroenLinks   8,5  1500  7,2 +1,3
 
 SP  7,6  1340  7,0 +0,6  
  PvdD  4,4  767  5,0 -0,6  
 CU-SGP  3,4  606  3,1 +0,3  
 EKP  0,7  114      
 ongeldig  0,5  94  0,3 +0,2  
 Newrop  0,4  62      
  Libertas  0,3   54      
  LDP  0,3  48      
 Groenen  0,2  35      
 Solidara   0,1  22      
  EVD  0,1   19      
 PEP  0,0  8      
Overige     12,3

 

 
 groen – stijgers  rood – dalers      

Kunnen de politici nu weer gewoon aan de slag? Natuurlijk! Het zijn de Europese verkiezingen! Toch? Ik heb het al vaker gezegd: "Het vertrouwen in de politiek is zeer laag of afwezig." Tijdens verkiezingen, welke dat dan ook zijn, geven de kiezers een signaal af. Als de politici dit signaal niet oppikken, zal dit leiden tot nog sterkere signalen. Me dunkt dat dit (vooral ook in Velsen) een sterk signaal is.
Er zijn heel wat problemen in de wereld, Europa, Nederland, provinciaal en plaatselijk. Problemen waarover alle kiezers een mening hebben. De enige momenten waarop ze deze eigen mening kunnen uiten is in het stemhokje. Er zal nog heel wat moeten gebeuren om de kiezers over te halen zich weer meer te interesseren voor de politiek.
Over het algemeen overheerst gelatenheid: "Het maakt toch niet uit wat we stemmen." of "Of je nu door de hond of de kat wordt gebeten." Dus is er weer een lagere opkomst.
Deze Europese verkiezingen hebben desondanks aangetoond dat duidelijkheid en een consequente koers de keizer aanspreekt. De PVV heeft dit goed begrepen. Je hoeft het helemaal niet met hun zienswijzen eens te zijn, maar hun boodschap spreekt velen aan.
Wanneer komen de andere politieke partijen nu eindelijk eens met een net zo duidelijke boodschap? Wanneer laten zij zien welke echte doelen zij hebben? Wanneer geven ze de kiezer weer ‘ns ècht wat te kiezen? Ik denk niet dat de politici kunnen overgaan tot de orde van de dag. De kiezer heeft gesproken. De politiek is aan zet!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.