Categorieën
Dacht ik aan Democratie Politiek Wat vind jij/u

Aan alle politici (en kiezers vooral!) II


Verhoudingen
Eerder op deze plaats betoogde ik dat het tijd is voor een nieuw financieel systeem. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen en is aan zet hieraan te gaan werken.
De kiezers (wij dus) moeten ze massaal en wereldwijd het zetje geven anders te gaan denken.
Eerlijke verhoudingen, redelijkheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid, solidariteit en transparantie zijn hierbij voorwaarden.

Ook uit de geschiedenis is bekend dat de ‘grootbezitters’ al heel erg snel hun gevoel voor ‘verhoudingen’ kwijt raken. Het gevoel voor een redelijk verschil in beloning voor de werkzaamheden van medewerkers bij de totstandkoming van een product. Het verschil tussen functionele luxe en pronkzucht. Het verschil tussen wat ‘ik’ wel mag en ‘de ander’ niet.
Gelukkig spat momenteel de gevestigde economische financiële ‘zeepbel’ uit elkaar en is absoluut iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Gelukkig is ook de oplossing voor handen en een gemakkelijk universeel aanvaardbare: de Gulden Snede. (1 op 1,6180339887… ).

Constructie van de Gulden snede
Constructie van de Gulden snede

In kunst en wetenschap algemeen aanvaard als de meest esthetische verhouding. Algemeen voorkomend in de natuur, schilderkunst, architectuur, fotografie. Al eeuwen onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, enz…
Waarom kan deze verhouding ook niet de streefverhouding worden van de verhoudingen tussen de hoogste en de laagste beloningen, de verhouding tussen kost- en verkoopprijs, de verhouding tussen overheidsbemoeienis en individuele speelruimte? Ja zelfs de verhouding tussen werk en vrije tijd, tussen inspanning en rust?
Grenzenloze vrijheid leidt tot egoïsme en asociaal gedrag.
Vrijheid die geen beperking inhoudt voor anderen biedt ruimte voor solidariteit en maatschappelijk verantwoord gedrag.
Het is een wetmatigheid dat de Gulden Snede aanwezig is in alles wat universeel mooi gevonden wordt. De Gulden Snede leidt tot harmonie. Dus waarom zou dit niet gelden voor de verhoudingen in de financiële sector?
Als een wetenschapper er eens een onderzoek aan waagt en de politici er iets mee doen lijdt het allicht tot meer evenwicht.

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Één reactie op “Aan alle politici (en kiezers vooral!) II”

Dat gevoel voor verhoudingen (ook hier) uit het oog zijn verloren dat mag inderdaad wel gezegd worden ja. En flink ook, door alle partijen overigens die er bij betokke zijn inclusief hele bevolkingsgreopen wereldwijd.
"Ook uit de geschiedenis is bekend…": het is inderdaad van alle tijden en alle plaatsen dat dat gebeurd: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/223960
Maar om nu alles aan de gulden snede te hangen als oplossing, is weliswaar leuk bedacht, maar lijkt me niet realistisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.