Verhoudingen
Eerder op deze plaats betoogde ik dat het tijd is voor een nieuw financieel systeem. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen en is aan zet hieraan te gaan werken. De kiezers (wij dus) moeten ze massaal en wereldwijd het zetje geven anders te gaan denken.
Eerlijke verhoudingen, redelijkheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid, solidariteit en transparantie zijn hierbij voorwaarden.
Ook uit de geschiedenis is bekend dat de ‘grootbezitters’ al heel erg snel hun gevoel voor ‘verhoudingen’ kwijt raken. Het gevoel voor een redelijk verschil in beloning voor de werkzaamheden van medewerkers bij de totstandkoming van een product. Het verschil tussen functionele luxe en pronkzucht. Het verschil tussen wat ‘ik’ wel mag en ‘de ander’ niet.
Gelukkig spat momenteel de gevestigde economische financiële ‘zeepbel’ uit elkaar en is absoluut iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren.
Gelukkig is ook de oplossing voor handen en een gemakkelijk universeel aanvaardbare: de Gulden Snede. (1 op 1,6180339887… ).
In kunst en wetenschap algemeen aanvaard als de meest esthetische verhouding. Algemeen voorkomend in de natuur, schilderkunst, architectuur, fotografie. Al eeuwen onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, enz…
Waarom kan deze verhouding ook niet de streefverhouding worden van de verhoudingen tussen de hoogste en de laagste beloningen, de verhouding tussen kost- en verkoopprijs, de verhouding tussen overheidsbemoeienis en individuele speelruimte? Ja zelfs de verhouding tussen werk en vrije tijd, tussen inspanning en rust? Grenzenloze vrijheid leidt tot egoïsme en asociaal gedrag. Vrijheid die geen beperking inhoudt voor anderen biedt ruimte voor solidariteit en maatschappelijk verantwoord gedrag.
Het is een wetmatigheid dat de Gulden Snede aanwezig is in alles wat universeel mooi gevonden wordt. De Gulden Snede leidt tot harmonie. Dus waarom zou dit niet gelden voor de verhoudingen in de financiële sector? Als een wetenschapper er eens een onderzoek aan waagt en de politici er iets mee doen lijdt het allicht tot meer evenwicht.
Gerard van Broekhuijsen
IJmuiden