Categorieën
Bloggen

Proefballonnetjes!


Is Harry Borghouts nu helemaal van de pot gerukt?

Onze commissaris van de Koningin is nog niet zo lang geleden op bezoek geweest in Velsen. Het is hem toen waarschijnlijk volledig ontgaan dat hier mensen wonen en ook dat er aardig wat mensen kunnen recreëren aan de kust van Velsen. Wat moeten we als Velsenaar denken van zijn idee om de Amsterdamse haven te verplaatsen naar de kust. In zijn pleidooi staat het bol van de economische, financiële en planologische voordelen. Bovendien zou het een logisch gevolg zijn in de eeuwenlange ontwikkeling van de Amsterdamse haven. En, het spaart tijd en geld om schepen niet meer door het Noordzeekanaal te laten varen, maar de sluizen moeten sowieso ook worden uitgebreid. Tenminste, volgens onze hoogste provinciale baas.

Geen woord over milieu, geen woord over recreatie. Ja, nabij Amsterdam, het gebied dat al steeds meer is opgeofferd aan de expansiedrift van Amsterdam en nu wèl zou kunnen worden ‘gespaard’. Geen woord over nadelen. Geen woord over de mensen die in het gebied wonen waar hij zijn plannen wil uitvoeren. Erger, zij worden zelfs opgezadeld met bedrijven die risicovol zijn voor veiligheid en milieu. Alsof er in deze omgeving al niet meer dan voldoende van dit soort bedrijven zijn.

Nee, Harry Borghouts heeft eurotekentjes in zijn ogen. Hij mag dan commissaris van de koningin in Noord-Holland zijn. Met dit soort proefballonnen geeft hij aan in ieder geval geen oog te hebben voor de bevolking van ons milieutechnisch al (te) zwaar belaste gebied. Het zou hem sieren eens contact op te nemen met zijn Zuid-Hollandse collega om samen met hem af te rekenen met de zinloze concurrentiestrijd tussen twee (eigenlijk 3 als we ook Antwerpen hierbij betrekken) Europese havens, die op een -op wereldschaal gemeten- verwaarloosbare afstand van elkaar liggen.

Gerard van Broekhuijsen
IJmuiden

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.