Categorieën
Financieel Moet beter kunnen Politiek

Hoffman bedrijfsrecherche


Al geruime tijd erger ik me aan de radiocommercial van Hoffman Bedrijfsrecherche die aangeeft dat diefstal op de werkvloer een flinke bres slaat in de bedrijfswinst en dat zij dit kunnen voorkomen door de werknemers in de gaten te houden. Al jaren vraag ik mij af of hierdoor wel het grootste ‘criminele’ gat in de bedrijfswinst wordt geslagen.

Vandaag las ik een bevestiging van mijn vermoeden: "Miljoenenfraude bij pensioenfonds Philips" en "Schandelijk jatten door de baas". Artikelen not bene naar aanleiding van een onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche.  ‘De bulk van de diefstal en fraudezaken bij bedrijven komt voor rekening van directeuren, bedrijfsleiders en managers.’ wordt gesteld.

Dit naast de nagenoeg dagelijkse berichtgeving over graaipraktijken noopt mij tot de vraag: Wat is nu eigenlijk het grote voorbeeld waaraan jonge carrierebewuste werknemers zich kunnen spiegelen? Is dat de zich in welvaart wentelende graaiende baas, de financieel geslaagde zakenman, de ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke’ mentaliteit. De sociaal voelende baas is echt helemaal uit beeld. Dat is een ‘looser’ Dat is zeker niet je voorbeeld!

Voor de jeugd ligt het niet veel beter. Een goed voorbeeld is in deze tijd niet zo gemakkelijk te vinden. De strijder voor vrijheid, gerechtigheid en solidariteit is in de sprookjesboeken beland. Waar zijn de idealen gebleven in deze tijd. Het enige ideaal dat wordt nagestreefd is het eigen gewin en streven naar persoonlijke welvaart. En als dit gaat ten koste van de algemene middelen of de bedrijfswinst dan is dat jammer.

Gelukkig zijn er nog mensen met de oude idealen. Ze roeren zich alleen niet. Ik ben ervan overtuigd dat de maatschappelijke golfbeweging weer naar solidariteit en gevoel voor samenwerking en delen met elkaar zal gaan. De omslag kan alleen, zoals de geschiedenis leert, weer worden geforceerd door de massaliteit. De ‘modale’ mens zal het tij weer moeten keren want als het aan de personen ‘die het hebben gemaakt’  ligt zal de omslag zeker niet komen. Geef het volk brood en spelen en ze roeren zich niet. Hoe lang blijft dit werken?

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.