Categorieën
Moet beter kunnen Opmerkelijk Wat vind jij/u

Gymnastiekles geen reclame


Lange tijd heeft u geen blogs van mij kunnen lezen. Voornamelijk het gevolg van een lange periode met persoonlijke dips en drukte. Toch kriebelt het weer en ik kan het niet nalaten naar aanleiding van een onderzoek weer iets van me te laten horen.

Gymnastiekles geen reclame
Dit heeft het W.J.H.Mulier instituut geconcludeerd na een onderzoek naar beter bewegingsonderwijs. Er zijn te weinig lesuren en de scholen schieten zelf tekort. De lessen die gegeven worden zetten de leerlingen nauwelijks aan tot meer bewegen.

Als overtuigd voorvechter van actief bewegingsonderwijs en jarenlang aanbieder van zo arbeidsintensief mogelijke lessen lichamelijke opvoeding, moet me van het hart dat we dit als samenleving toch echt zelf hebben gewild. Al sinds tientallen jaren wordt consequent het vak bewegingsonderwijs ondermijnd. Was het vroeger voor gemeenten de keuze: vakleerkrachten gym op de basisschool of lantaarnpalen, dan werd op vele plaatsen voor het laatste gekozen. Moeten er op de universteiten en hogescholen nog wel sportlessen op het rooster staan? “Och nee, laten we ons maar met belangrijker zaken bezighouden!” Zo gebeurde het ook in het MBO en inmiddels is het voor een vakbroeder lichamelijke opvoeding nauwelijks meer mogelijk in zijn lessen op te boksen tegen de lichamelijk inactieve cultuur van de leerlingen.
Het enige dat is overgebleven zijn de lessen lichamelijke oefening op de basisschool en ook die zijn nu geen reclame meer voor het bewegen.

Toen ik als gymleraar startte in 1970 had ik grootse idealen over het aanbrengen van een sportieve houding, het aanleren van alle grondvormen van bewegen tijdens de meest gevoelige periode van de lichamelijke ontwikkeling van de leerling, het stimuleren van sportbeoefening enz. Al tijdens mijn schoolloopbaan bleek dat het vechten was tegen de bierkaai. Telkenmale werd weer bezuinigd op ‘mijn vak’. En nu wordt er steevast steen en been geklaagd over te dikke, inactieve kinderen. Het leven bestaat uit het maken van keuzen. De politiek koos steeds voor bezuinigen: op (bewegings)onderwijs; op blauw op straat; op gezondheidszorg; op bejaardenzorg; ga zo maar door.

De gevolgen van deze keuzen komen nu aan de oppervlakte en alom verbazing dat het ene na het andere onderzoek aangeeft dat er iets is misgegaan. Met ons gewone ‘boerenverstand’ hebben we geen dure onderzoeken nodig om in te zien waardoor dit zover is gekomen!

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.