Categorieën
Politiek

Werken tot 68


De Unie is ook al om. Werken tot 68 jaar. Om de AOW op de lange termijn betaalbaar te houden, heet het dan. Jaren geleden hadden we het er al over: "Wacht maar, als de babyboomers, die altijd de Vutters en AOW´ers hebben betaald, de leeftijd bereiken waarop ze er zelf aanspraak op kunnen maken, is het geld op!" En jawel hoor! De collectieve VUT-regeling is al vervangen door een pré-pensioen verzekering. De AOW zit nu al enige tijd stevig in de tang en ook hier zal binnen een aantal jaren, onvermijdelijk zegt men dan, ook wel flink het mes ingaan.
 
De Unie vindt het onaanvaardbaar dat de fiscalisering van de AOW neerkomt op 16% inkomensverlies voor de middeninkomens. Ik heb de Unie echter  nooit gehoord over inkomensverlies bij het werkeloos worden van een werknemer boven de 50! Leeft niet bij velen de veronderstelling dat de WW-uitkering 70% van het laatstgenoten salaris bedraagt? Jazeker is dit zo, als je tenminste om en nabij het maximale dagloon verdient à € 167,70! Dit komt neer op ± € 2.500,- bruto per maand. 

Ondergetekende verdiende ruim € 1.300,- bruto meer per maand en had derhalve een inkomensverlies van meer dan 30%! En dat met een arbeidsverleden van 36,8 jaar!

Een aantal topambtenaren willen bezuinigingen van 15 miljard, om de vergrijzing op te vangen: Ouderen moeten meebetalen aan de AOW; geen belastingkorting meer voor niet-werkende partners; pensioen moet naar 67 jaar en de WW-duur terug tot 1½ jaar. Dit zijn volgens deze topambtenaren maatregelen, die mensen weer aan het werk laten gaan. Werkgevers staan te trappelen, vakbonden hebben er grote moeite mee. Het CWI verwacht inderdaad dat de komende jaren het aantal banen flink zal stijgen. Alleen… voor laagopgeleiden en ouderen zal het zoeken naar een baan vrijwel uitzichtsloos blijven!

Ikzelf heb het idee, dat dankzij al die sluipende prijs-, annex belastingverhogingen, (benzine, btw enz…) de overheid aardige meevallers incasseert. Worden in de prognoses van het CPB dergelijke cijfers ook meegenomen? Of worden de bezuinigingen voornamelijk bereikt over de ruggen van degenen, die de afgelopen decenia onze huidige welvaart hebben gerealiseerd?

Door gerardvanb

Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder 'Braccaedomos' zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.

Één reactie op “Werken tot 68”

Werken tot 68. Mijn vader deed dat. Vorig jaar, op 71-jarige leeftijd, is hij overleden aan de gevolgen van een baan die hij had toen hij jong was (asbest). Van zijn pensioen heeft hij slechts twee jaar kunnen genieten – het derde en laatste jaar was een lijdensweg, dus dat tel ik even niet mee. Werk was zijn leven en werk was zijn dood. Willen we daarheen met z’n allen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.